U Srbiji „ojačala“ korupcija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija je izgubila dva poena i pala za deset mesta na Indeksu percepcije korupcije, koji je objavila organizacija Transparensi internešenel (Transparency International, TI).

Srbija je među 180 zemalja na 87. mestu, koje deli sa Kinom, sa indeksom 39 na skali od 0 (veoma korumpirana) do 100 (veoma čista od korupcije). Pre godinu dana Srbija sa indeksom 41 bila na 77. mestu. Sa indeksom 39 Srbija se ove godine vratila na 2012. godinu kada je imala isti indeks.

„U toj trci sa samim sobom smo slabiji za dva procentna poena, zbog čega smo pali za deset mesta i to je nešto zbog čega ne možemo biti zadovoljni“, rekao je predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati.

On je ocenio da je postoji uzročno-posledična veza između korupcije i stanja demokratije u nekoj zemlji, te da zemlje sa visokom stopom korupcije imaju slabije demokratske institucije i politička prava.

Prema njegovim rečima, korupcija je na „nivou statističke greške“ u demokratskim zemaljama, što potvrđuje Indeks percepcije korupcije po kojem su najbolje rangirane Danska sa indeksom 88, drugo mesto zauzima Novi Zeland (87), dok treće mesto dele Finska, Singapur, Švedska i Švajcarska.

Srbija je u regionu Istočne Evrope i Centralne Azije u kome samo jedna zemlja ima indeks percepcije korupcije veći od 50 (Gruzija), a sve ostale imaju 45 ili manje. U odnosu na zemlje Evropske unije, Srbija je ispod proseka za 18 poena.

Uz Gruziju, indeks iznad svetskog proseka (43) u regionu imaju samo Crna Gora (45) i Belorusija (44).

Ceo region poslednjih godina je u borbi protiv korupcije napravio veoma mali napredak, a bivše jugoslovenske republike su ili stagnirale ili su zadržale isti kao i prošlogodišnji indeks.

Najbolje rangirana je Slovenija na 36. mestu sa indeksom od 69, koji je za jedan poen niži u odnosu na 2017. godinu, a najnižu poziciju ima Makedonija – 93. mesto, sa skorom od 37 poena, istim kao prethodne godine. Hrvatska zauzima 60 poziciju, Crna Gora 67, a Bosna i Hercegovina je 89.

Pored Srbije u grupi zemalja čiji je indeks percepcije korupcije u poslednjih godinu dana pao ili stagnirao su Kosovo* (37 pozicija), Rusija (28), dok je Albanija čiji je indeks povećan za pet poena u poslednjih pet godina, na 36, u 2018. izgubila dva poena u odnosu na prethodnu.

Zemlje koje su najviše napredovale u svetu u odnosu na prethodnu godinu su Oman (8), Gambija (7) i Sejšeli (6), a najviše se pogoršala situacija u Azerbejdžau (-6) i Burundiju (-5).

Najbolje rangirani region je Zapadna Evropa/EU sa indeksom 66, a najgora je Podsaharska Afrika sa indeksom 32.

Na globalnom nivou, ove godine više od dve trećine zemalja sa liste ima indeks ispod 50, a prosek je 43 i podaci, uz neke izuzetke, pokazuju da većina zemalja nije napravila značajniji proboj u borbi protiv korupcije.

„Korupcija odbacuje demokratiju kako bi napravila začarani krug gde korupcija podriva demokratske institucije, a slabe institucije sve manje mogu da kontrolišu korupciju“, istakla je direktorka TI Patrisija Moreira.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay