U Srbiji otkriven i lažni juan

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Među 1.225 komada falsifikovanih stranih novčanica, koliko je tokom prošle godine otkriveno u Srbiji, nalazi se, prvi put, i jedna kineska.

Novčanica od sto lažnih juana pojavila se u Nišu. Kako je Novostima“potvrđeno u Narodnoj banci Srbije, ovo je prvi slučaj otkrivanja falsifikata kineskog juana u našoj zemlji.

Poznato je da se u našoj zemlji falsifikatori najčešće „bave“ dinarom, evrom i američkim dolarom. Ređe se otkrivaju falsifikati nemačke marke, britanske funte, švajcarskog franka, australijskog dolara i konvertibilne bosanske marke.

Veoma retko konstatovali smo i falsifikate ruske rublje i mađarske forinte, preciziraju u NBS.

Nemačka marka se, godinama unazad, redovno nalazi na listi otkrivenih falsifikata u Srbiji, iako od 2002. godine nije zvanično sredstvo plaćanja. Međutim, NBS je i dalje kotira na zvaničnoj kursnoj listi, zajedno sa još 10 nevažećih evropskih valuta i to zbog potrebe vođenja knjigovodstvenih evidencija u bankama.

I dok u centralnoj banci Nemačke marka može slobodno da se zameni za evro, u našoj zemlji samo dve banke menjaju nekadašnju nemačku valutu, i to za dinare. Upravo se na bankarskim šalterima i otkriva lažni novac.

Tokom 218. godine otkriveno je tri puta više lažnih dinara u odnosu na strani novac: 3.854 falsifikata domaće valute, naspram 1.225 „tuđih“ novčanica, među kojima je čak 1.096 lažnih evra.

Sledi 109 komada lažnih dolara, dok se pod grupom „ostalo“ nalaze preostale falsifikovane novčanice šest valuta: švajcarskog franka (tri komada), nemačke marke (pet komada), britanske funte (šest komada), australijskog dolara (tri komada), konvertibilne bosanske marke (dva komada) i kineskog juana (jedan komad).

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay