Umešani i Balkanci: Fudbalska afera trese Belgiju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Belgijske vlasti podigle su optužnice protiv pet osoba u okviru istrage zbog velikih finansijskih malverzacija s transferima igrača i nameštanja rezultata fudbalskih utakmica.

U tom najvećem sportskom skandalu u Belgiji za nekoliko decenija, četiri osobe su optužene za pripadnost kriminalnoj grupi i za korupciju, a peta osoba za pranje novca.

Tužioci su naveli da se optužbe za nameštanje mečeva odnose na utakmice u borbi za opstanak u prvoj ligi prošle sezone, u šta nisu bili umešani veći klubovi.

Istraga finansijskih malverzacija je usredsređena na dvojicu menadžera koji su imali kontakte sa mnogima iz vodećih belgijskih klubova, uključujući Anderleht, Briž i Standard Lijež. Optužbe protiv njih se odnose na utaju poreza i ilegalno lično bogaćenje. Tužilaštvo nije navelo imena optuženih, već samo inicijale.

Trener belgijskog šampiona, Briža, Hrvat Ivan Leko saslušan je, zajedno sa menadžerima Dejanom Veljkovićem iz Srbije i Belgijancem Mođijem Bajatom, a biće saslušana i dvojica vrhunskih fudbalskih sudija.

Policija je u sredu sprovela veliku raciju u gradovima širom Evrope. Kako je navedeno, 44 racije su obavljene u Belgiji, a 13 u Francuskoj, Luksemburgu, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kipru.

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da je na šest lokacija u Beogradu i Nišu policija zaplenila 800.000 evra za koje se sumnja da potiču od pranja iz malverzacija pri transferu fudbalera u Belgiji.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay