Umro glumac Relja Bašić

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube

Hrvatski i jugoslovenski filmski i pozorišni glumac Relja Bašić preminuo je u petak uveče u Zagrebu, u 87. godini, prenela je Hina.

Bašić je u svojoj karijeri odigrao više od 3.700 pozorišnih predstava, glumio u 56 hrvatskih i stranih filmova, osnovao je i 30 godina vodio putujuće pozorište Teatar u gostima.

Njegova filmska karijera broji 56 domaćih, a kao poliglota koji je govorio nekoliko svetskih jezika glumio je u oko 70 koprodukcija i stranih filmova, uključujući saradnje s nekim od najvećih imena evropskog i svetskog filma.

Relja Bašić rođen je u Zagrebu 1930. godine, a njegova majka Eli Bašić bila je poznata kao muzički pedagog i hrvatska i pijanistkinja. Bašić je jevrejskog porekla s majčine strane.

Bašić je na filmu debitovao za vreme studija u antologijskom “Koncertu” Branka Belana (1954). Za film “Rondo” Zvonimira Berkovića dobio je Zlatnu arenu u Puli 1966. godine.

Za umetnički rad Relja Bašić dobio je mnogobrojne nagrade i priznanja, među kojima su Orden reda Danice Hrvatske za doprinos u kulturi Hrvatske i nagradu Vladimir Nazor za životno delo u pozorištu.

Izvor: Beta

Foto: YouTube