Umro nekadašnji predsednik SANU

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Inženjer građvinarstva i akademik Nikola Hajdin preminuo je u Beogradu posle kraće i teške bolesti, saopštila je
Srpska akademija nauaka i umetnosti (SANU).

Rođen je 4. aprila 1923. u Vrbovskom, Hrvatska. Diplomirao je i doktorirao na Građevinskom fakultetu u Beogradu gde je bio redovni profesor od 1966. godine.

Bio je jedan od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti projektovanja mostova i lučnih brana. Njegovi mostovi sa kosim zategama predstavljaju svetsko dostignuće u izgradnji mostova.

Najpoznatiji su most na reci Visli u gradu Plocku u Poljskoj i Most slobode u Novom Sadu. Projektovao i i lučne brane širom sveta.

Autor je više stotina naučnih radova.

Predsednik SANU bio je od 2003-2015. godine i inostrani član je nekoliko svetskih akademija. Bio je počasni doktor tehničkog univerziteta u Atini i gostujući profesor na više svetskih univerziteta.

Kao ekspert, bio je konsultant u više međunarodnih projekata. Dobitnik je najviših domaćih i međunarodnih priznanja.

Izvor: N1, Agencije

Foto: screenshot

Komentari 1

  1. Pera

    Akademik, prof dr Nikola Hajdin, bio je jedan od velikana Gradjevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je, svojim znanjem, u jednom sretnijem vremenu, kada se znanje i struka cenilo, podigao ugled Gradjevinskog fakulteta u Beogradu na vrlo visok, svetski priznat nivo. Bio je i divan čovek, gospodin po manirima, skroman. Slava mu.