UN nije zaštitio Siriju od rata, ali zato im traži da ostave cigarete

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP/Alexander Kots/Komsomolskaya Pravda

Deluje potpuno neverovatno, ali vest koja stiže iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) iznenadile je mnoge, a naročite komentatore britanskog Independenta.

Naime, SZO je siromašnom i očajnom narodu Sirije zabranio pušenje, čak i njihovih čuvenih nargila koje su „u opticaju“ još od 16. veka.

Kako komentariše Independent, Ujedinjene nacije koje „nisu uspele da zaštite Sirijce od bombi i rata, preko svoje agencije SZO , zaštitiće ih od raka pluća“.

Kako navodi list, ova organizacija ni u vreme Drugog svetskog rata nije uspela da spreči sukobe, ali makar nije „zabranjivala deci da jedu slatkiše“ . Ili zabranjivala pušenje.

„Vaši domovi su možda spaljeni, vaše porodice porobljene, vaši mučetelji pokušavaju da vam otkinu nokte, ali ipak morate ignorisati tu paklicu cigareta koju imate u džepu,“ poručuje britanski list Sirijcima.

Ipak, u vreme rata postoji još jedan „veliki borac protiv duvanskog dima na bojnom polju“. To je Islamska država (ISIS) koja vodi bespoštednu borbu protiv pušenja.

Ako nekoga uhvate sa cigaretom u ustima ili paklicom u džepu na licu mesta ga kažnjavaju sa 20 dolara ili češće sa 20 udaraca čeličnom žicom.

Ako su se usred ovog krvoprolića UN i ISIS u bilo čemu našli na istoj strani, nešto definitivno nije u redu, zaključuje list.

Izvor: BIZLife

Foto: Beta/AP/Alexander Kots/Komsomolskaya Pravda