UNESCO: Izgradnja autoputa DEVASTIRALA korito Tare

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Misija UNESCO navela je u svom izveštaju da su izgradnja mostova preko reke Tare, kao i eksploatacija i odlaganje peska i šljunka, ozbiljno devastirali korito te reke unutar područja zaštićenog UNESCO programom “Čovek i biosfera”.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštili su da ovakva ocena UNESCO, koji je krajem prošle godine posetio gradilište autoputa, dolazi pošto su i Evropska komisija i Evropski parlament u svojim izveštajima za Crnu Goru prepoznali poguban uticaj izgradnje autoputa Bar-Boljare na reku Taru i zahtevali hitno sprovođenje mera za saniranje devastacije.

“U izveštaju UNESCO se konstatuje da monitoring poštovanja standarda životne sredine i bioloških standarda za vreme izgradnje autoputa nije adekvatan”, navodi MANS i dodaje da ono što je zabeležno na snimcima MANS iz oktobra prošle godine, sada potvrđuje i nalaz UNESCO.

Misija je registrovala postojanje više deponija, odlagališta peska i šljunka u poplavnom području, ali i u samom koritu reke Tare.

Iz UNESCO upozoravaju da, iako se ovi problemi mogu adresirati posle završetka autoputa, “jasno je da će postojati vidljivi uticaji i posle okončanja izgradnje”, kazali su iz MANS.

Iz te NVO su naveli da kao glavni negativan uticaj izgradnje, UNESCO prepoznaje činjenicu da su naplatne rampe i uključenja/isključenja sa autoputa na Mateševu planirane i građene na takozvanom poplavnom području, što kao posledicu ima uništavanje poplavnog karaktera reke.

Kako se navodi, ovo svojstvo reke je ključno za održanje ekološke vrednosti Tare, zajedno sa biodiverzitetom, naročitom faunom ribe.

“Iako je od prvih snimaka devastacije i podnošenja krivične prijave prošlo više od pola godine, niko do sada nije odgovarao zbog onoga što je sa svih relevantnih međunarodnih adresa prepoznato kao očigledno kršenje ne samo domaćih propisa, već i međunarodno preuzetih obaveza na zaštiti reke Tare. Podaci o tome da li je i u kojoj meri odgovarala kineska kompanija CRBC nisu poznati, jer ih je država proglasila za poslovnu tajnu”, kazali su iz MANS.

Izvor: N1, Vijesti

Foto: BIZLife