Upozorenje šefice MMF-a: Stiže li nam „vreme besa“?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard uputila je apel za obnovu međunarodne saradnje i izrazila strahovanje da bi moglo da nastupi „vreme besa“ u kome bi nejednakosti uskoro mogle da prevaziđu one koje su postojale za vreme kapitalizma u 19. veku.

U sinoćnjem govoru u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu generalna direktorka MMF-a založila se za „novi multilateralizam“ koji bi obezbedio da ekonomsku dobrobit globalizacije dele svi, a ne samo neki, prenosi Slobodna Evropa.

Ona smatra da svetska trgovina treba da bude „popravljena“, treba ići ka smirivanju trgovinskih tenzija i poboljšanju sistema razmena, istovremeno eliminišući subvencije koje izazivaju poremećaje, i štititi prva na intelektualnu svojinu.

Lagard je takođe predložila uvođenje novog međunarodnog sistema oporezivanja. Bez te nove međunarodne saradnje Lagard strahuje da će za 20 godina, do 2040. nejednakosti prevazići one koje su postojale u zlatno vreme kapitalizma.

U to „vreme besa“ pojaviće se monopolistički tehnološki giganti naspram slabih država, a favorizovane kategorije stanovništva „moći će da žive do 120 godina dok će milioni drugi patiti od siromaštva“.

Ona je ipak izrazila optimizam da je moguće da nastupi „vreme inventivnosti“ kada će privrede moći profitiraju od obnovljivih izvora energije, veće integracije žena u svet rada i kada će velike kompanije pokazati socijalnu odgovornost.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: Youtube