UPRKOS ŠTRAJKOVIMA: Grčka usvojila nova „stezanja“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Grčki poslanici usvojili su novi paket mera koje zahtevaju kreditori zemlje, uprkos štrajkovima i protestima koji su izazvali velike zastoje saobraćaja u Atini.

Predlog zakona izglasan je sa 154 glasova za, uz 141 protiv i pet uzdržanih, dok je tokom dana više od 6.000 ljudi demonstriralo u glavnom gradu protiv reformi.

Nove reforme uključuju pooštrene uslove za sindikate koji žele da štrajkuju, ubrzanu proceduru za zaplenu imovine i ograničenje pomoći porodicama. One su ključne da bi Grčka dobila novac iz programa pomoći.

Premijer Aleksis Cipras odbacio je kritike pred poslanicima koje su mu uglavnom uputili sindikati.

Novi zakon o merama štednje ima više od 1.500 strana i najverovatnije će biti poslednji paket smanjenja troškova i reformi pre nego što program pomoći Grčkoj bude formalno završen u avgustu.

Grčka od 2010. zavisi od vanrednih kredita koje su uglavnom obezbeđivale članice evrozone. Atina se nada da će od avgusta biti u stanju da se u potpunosti finansira na tržištu.

Štrajk na koji su pozvali brojni sindikati izazvao je velike saobraćajne gužve u Atini, gde je zatvoren javni saobraćaj. Štrajk kontrolora leta je takođe poremetio letove.

U Grčkoj je bilo pedesetak štrajkova ove vrste od 2010. godine posle mera štednje koje su kreditori uveli u zamenu za plan pomoći od više stotina miliona evra.

Posle usvajanja novih mera Atina se nada da će evropski ministri finansija 22. januara odobriti isplatu od najmanje 4,5 milijardi evra pomoći.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP