Uzgojili GMO svinje sa manje masnoće

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Grupa kineskih i britanskih naučnika uspela je da uzgoji genetski modifikovane svinje koje imaju 24 posto manje masnoće od običnih, pišu britanski mediji.

Koristili su tehniku modifikacije gena nazvanu CRIPSR-CAS9, kojom je svinjama dodat gen koji im omogućuje bolju regulaciju telesne temperature, pri čemu se sagorevaju masnoće, odnosno životinje troše sopstvenu masnoću.

Treba dodati da svinje spadaju u grupu sisara koji akumuliraju masnoću i nemaju aktivan gen koji im reguliše telesnu temperaturu.

Svinje kojima je umetnut spomenuti gen imale su manju telesnu masu i smanjio im se procenat masnoće u organizmu, objasnili su naučnici, dodajući da pritom nije povećana njihova fizička aktivnost niti potrošnja energije.

Objasnili su i da su istraživanje sproveli tako što su svinjskim embrionima dodali mišju verziju gena UCP1 koji se koristi za regulaciju telesne temperature, karakterističnu za većinu sisara, ali ne i za obične svinje. Uzgojili su 12 prasića.

Za svinje je problematično da održe stabilnu telesnu temperaturu, a naročito kod prasića kojima je u zimskim mesecima hladno jer nisu stigli da “uskladište” masnoću. Umetanjem gena UCP2 ovaj problem bi mogao da se reši, ustanovili su naučnici.

“Ovakve bi svinje bolje održavale tjelesnu temperaturu, a uz to, svrha modifikacije je i ušteda novca koji bi stočari potrošili na grejanje i hranu, a i svinjetina bi imala 24 posto manje masnoće”, rekao je za Independent vodeći naučnik ove studije Jian-Guo Zhao.

“Ovo je dokaz da se uslovi življenja za životinje mogu značajno poboljšati, jednako kao i konačan proizvod – meso”, smatra profesor sa Univerziteta u Mizuriju, Majkl Roberts.

Ipak, sumnja u to da će ovako uzgojene svinje dobiti dozvolu za konzumaciju u Sjedinjenim Državama, a i čini mu se da ljudi još nisu spremni za ovakvu vrstu mesa.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay