V.Britanija PRESTIGLA Italiju po broju UMRLIH od korone

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Više od 30.000 osoba umrlo je u Velikoj Britaniji od koronavirusa, čime je ova zemlja najpogođenija pandemijom u Evropi, a druga je u svetu, iza SAD, pokazuju najnoviji podaci britanskih statističkih agencija.

Prema tim podacima, najmanje 32.313 osoba je umrlo od koronavirusa. U Italiji je do sada od posledica COVID-19 preminulo 29.315 ljudi, a u Sjedinjenim Američkim Državama 71.148.

Kako napominje Frans pres, broj umrlih je verovatno mnogo veći jer su obuhvaćene žrtve koronavirusa do 24. aprila i to u Engleskoj gde je umrlo 28.272, Velsu 1.376 i Severnoj Irskoj 393, dok su do 26. aprila u Škotskoj umrle 2.272 osobe.

Velika Britanija je jedna od evropskih zemalja u kojoj se pandemija najkasnije pojavila, sa prvom žrtvom 5. marta.

Vlasti su optužene za kašnjenje u uvođenju mera, da nisu predvidele potrebu za testiranjem i zaštitnom opremom, a izolaciju stanovništva su uvele 23. marta.

Broj umrlih i hospitalizovanih je sada u padu. Čak je i britanski premijer Boris Džonson bio hospitalizovan zbog koronavirusa, podseća Frans pres.

Britanska vlada je donedavno saopštavala samo podatke o broju umrlih od koronavirusa u bolnicama, ali nakon kritika počela je da uzima u obzir i žrtve iz staračkih domova.

Broj umrlih se polako smanjuje, rekao je za BBC analitičar statističkog biroa Nik Strajp i dodao da je za 75 odsto veći broj umrlih u bolnicama u odnosu na isti period prošle godine.

“Situacija u staračkim domovima je dramatičnija” nego u bolnicama, rekao je on i precizirao da je “u protekloj sedmici zabeleženo gotovo četiri puta više smrtnih slučajeva nego što se očekivalo za ovo doba godine, a to je oko 280 odsto više smrtnih slučajeva u staračkim domovima od proseka za poslednjih pet godina, a taj broj se povećava”.

Iz straha od novog talasa pandemije, izolacija bi trebalo da bude produžena, ali vlada priprema mere koje će omogućiti pokretanje privrede. Kako javljaju mediji, Boris Džonson treba da u nedelju uveče najavi izlaznu strategiju.

Vlada uvela HITNU naknadu, PETINA Britanaca nezaposleno: “Ovaj nivo pomoći nije održiv”


Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay