Vanredno stanje u SAD

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Američki predsednik Donald Tramp koji je prvobitno kritikovan da minimizira ozbiljnost pandemije korona virusa, proglasio je vanredno stanje u SAD.

“Zvanično proglašavam vanredno stanje kako bismo mogli u potpunosti da koristimo resurse savezne vlade”, rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.

Tom odlukom su oslobođena sredstva iz federalnog budžeta u iznosu od više od 50 milijardi dolara da bi se američkim državama i teritorijama pomoglo u borbi protiv zaraze, preneo je Glas Amerike (Voice of America – VOA).

Tramp, čija je administracija kritikovana zbog sporog reagovanja na epidemiju, saopštio je da je dao veća ovlašćenja Ministarstvu zdravlja, kako bi se bolnicama i lekarima pružila maksimalna fleksibilnost, a i sposobnost da zaobiđu neke postojeće zakone, da bi što bolje odgovorili na širenje virusa.

Predsednik SAD je naveo da vlada radi u partnerstvu sa privatnim sektorom da bi se povećali kapaciteti za testiranje na virus.

U SAD je od korona virusa obolelo više od 22.300 ljudi, dok je 50 preminulo.

Tramp: Verovatno ću se testirati

Američki predsednik je izjavio da će verovatno uskoro biti testiran na korona virus mada tvrdi da nema nikakve simptome te bolesti.

Trampa su novinari u nekoliko navrata pitali da li je testiran na virus pošto je bio u kontaktku sa brazilskim zvaničnikom, članom delegacije predsednika Žaira Bolsonara, koji je kasnije oboleo.

“Uopšte ne znam ko je to. Proveo sam dva sata sa predsednikom (Brazila), a on je negativan na testu i to je dobro”, rekao je američki predsednik i dodao da će verovatno uskoro i sam biti testiran.

Tramp je dodao da su mu lekari u Beloj kući rekli da nema nikakve simptome.

Izvor: Agencije

Foto: Pixabay