Velike žene malog biznisa: Treći panel – Inovacije u preduzetništvu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Novi, treći po redu panel iz serije „Velike žene malog biznisa“, na kom su panelistkinje govorile o stalnoj potrebi za inovacijama u poslovanju i proizvodnji, održan je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Moderator panela Danijela Mirković, Partner odeljenja Revizije i povezanih usluga, kompanije EY rekla je da je istraživanje među preduzetnicima – EY barometar, te kompanije, pokazalo da inovacije postaju izuzetno značajne u preduzetništvu, ne samo u Srbiji već i na globalnom nivou.

„Čak oko 40 odsto ispitanika je reklo da je uvelo neke inovacije u svoje poslovanje, a veliki je procenat onih koji su rekli da očekuju da u periodu od pet do deset godina uvedu veštačku inteligenciju u svoje poslovanje“, istakla je Mirković.

Osnivač i vlasnik kompanije AURA, Mila Litvinjenko ocenila je da su inovacije neophodne jer „su one budućnost“, a da su manje firme tu u prednosti.

„Manje firme mogu mnogo brže da reaguju na promene i mnogo brže da ih sprovode, u čemu je i njihova prednost“, istakla je Litvinjenko.

Osnivač kompanije Art Ival (Premijer čokolade) Tatjana Vučićević podsetila je da je devedesetih godina, kada je ona pokretala svoj posao bilo veoma teško, ali da je imalo i određenu prednost.

„Devedesete su zaista bile teške, ali tada smo imali veću mogućnost nego danas da predstavimo nešto novo, da plasiramo nešto čega u Srbiji do tada nije bilo“, objasnila je ona.

Osnivač StartIt centara u Srbiji Zoja Kukić je „dala“ savet onima koji planiraju da se „otisnu“ u preduzetništvo i istakla – „Samo počnite“.

„Ljudi se zamisle oko svih mogućih izazova koji mogu naići posle šest meseci ili godinu dana i krenu to da rešavaju, a to će ih svakako čekati. Ako imate neki osećaj samo krenite, pa makar po malo“, istakla je Kukić.

Organizatori projekta su magazin BIZLife i agencija Life in Harmony. Projekat je podržala Privredna komora Srbije, a pokrovitelj projekta je EY Srbija.

Izvor: BIZLife

Foto: BIZLife

Piše: T. K.