Verujete li ministru, verujete li u srpsko zdravstvo bez korupcije?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je danas da se korupcija u zdravstvu ne toleriše, da su u toku provere dokumentacije o stručnoj spremi zaposlenih i najavio da će biti „još iznenađenja“.

On je u Kliničko-boličkom centru „Zvezdara“ u Beogradu na pitanje novinara kako je moguće da se u Vršcu lažno predstavi žena kao doktorka i leči decu, rekao da je „teško poverovati da neko može to da uradi“.

Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja otkrio je u aprilu ove godine da je Višnja Djumić godinu dana radila kao lekar na pedijatriji Opšte bolnice u Vršcu bez diplome Medicinskog fakulteta.

„Sve sumnjive slučajeve proveravaćemo tako što ćemo pored dokumentacije proveravati i u ustanovama iz kojih dolaze“, rekao je Lončar.

Dodao je da se nije nadao da neko može da se lažno predstavi kao lekar i istakao da u zdravstvu i dalje važi nulta tolerancija na korupciju.

Na pitanje da li je prepoznao probleme u zdravstvenom sistemu na koje je upozorila majka mlade novinarke iz Novog Sada Marine Kovačev koja je nedavno preminula u Istanbulu, Lončar je rekao da svaki sistem ima problema i da je „tu da ih rešava“.

Majka preminule devojke Svetlana Bošković apelovala je na ministra Lončara i nadležne da promene zdravstveni sistem Srbije i da zatraže od zaposlenih da se „podsete položene Hipokratove zakletve i da olakšaju pacijentima lečenje“, a njihovim najbližima da „ne ubiju svaku nadu“.

„Tražio sam izveštaj i mogu da govorim samo o tim činjenicama, a to je da je mlada devojka bolovala od najmalignijeg tumora od koga je preživljavanje do jedan odsto do godinu dana“, rekao je Lončar.

Dodao je da tokom lečenja nije bilo primedbi rodbine i da je devojka primala terapiju koja se daje i u svetu.

Zdravstveni sistem u Srbiji, prema njegovi rečima, neće ;nikom davati lažnu nadu.

„Nećemo uzimati novac da bi rekli nekom da možemo da ga izlečimo. Ima dosta slučajeva da se bolesnima u inostranstvu obeća izlečenje, da rodbina uplati novac, a da bolesnik ne stigne ni da otputuje“, rekao je Lončar.

Izvor: Beta

Foto: Beta

Komentari 2

  1. Гаврило

    Верујем министру. Од како је министар г.дин Златибор Лончар све је било како је рекао да ће да буде.

  2. Branka

    Da l’ će biti baš tako ministre? Trenutno sam u Nemačkoj na lečenju od maligne bolesti. Naše klinike imaju izvanredne lekare i ništa više. Klinika na kojoj se lečim je toliko naprednija da nemam elemenata za poređenje. Što bi rek’o naš narod „k’o dupe i oko“. Potvrdili su dijagnozu iz Bg i započeli terapiju o kojoj u Srbiji mogu samo da sanjam. Naši te lekove ne kupuju, ne trebaju im. Kad se razboli neko njima bitan možda će se ukazati potreba. Ali, što ja uopšte polemišem o nekome kome je profesija da spašava živote a ima nadimak SMRT?