Vesić najavljuje realnije obračunavanje poreza na imovinu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će Grad Beograd imati novi način obračuna poreza na imovinu.

Prema Vesićevim rečima, obračun poreza na imovinu mora da bude promenjen, odnosno mora da bude mnogo realniji – u skladu sa stanjem na terenu, što znači i pravedniji, jer bi se svaka zgrada posebno procenjivala zbog čega se trenutno rade dva pilot projekta.

“Sistem koji već dugo postoji dovodi do toga da nova zgrada ima sve od infrastrukture, a da dve ulice dalje ljudi žive, bez kanalizacije, ali plaćaju isti porez”, istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da se sada porez naplaćuje po zonama tako što se u jednoj uzme promet svih nepokretnosti do 30. septembra i onda se napravi prosečna cena i izvuče cena koja se odredi kao porez, kao i da postoje neka umenjenja u plaćanju.

“Trenutno radimo sa Republičkim geodetskim zavodom i Evropskom unijom na promeni tog sistema i to je ta takozvana masovna procena” rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, svaka zgrada će se posebno procenjivati. Svaka objekat imaće različit porez, zavisno od toga šta ima od infrastrukture.

“Ako u ulici nemate kanalizaciju plaćaćete porez umanjen za neki iznos, tako i ako nemate vodovod, ili ulica nije uređena, a kako dobijate nešto od infrastrukture tako vam raste porez”, zaključio je zamenik gradonačelnika.

Izvor: Beta

Foto: Beta