VIDEO: Ovako Rusi „mame“ birače da izađu na izbore… a šta vi radite u nedelju?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Manekenka u toplesu leži ispred ruske trobojke i proučava političku brošuru, dok se druga mlada žena u donjem vešu sprema da ubaci listić u glasačku kutiju.

„Šta se desi na glasačkom mestu, ostaje na glasačkom mestu“, piše na sponzorisanoj stranici ruskog izdanja časopisa za muškarce „Maksim“.

Druga slika prikazuje ženu u crnom donjem vešu kako zavodljivo ubacuje glasački listić u kutiju pod sloganom „Dobrodošli u svet odraslih“.

U sred dosta mlitave izborne kampanje, na internetu se pojavio niz seksualno nabijenih video snimaka i slika, sa ciljem da zainteresuju Ruse za dosta predvidljive predsedničke izbore sledećeg meseca.

Iako nije najjasnije ko finansira kampanju „Izbori: samo za odrasle“ koja je zastupljena i na društvenim mrežama i Jutjubu, činjenica da ona imponuje mlađim glasačima teško da će naljutiti Kremlj.

Pošto će Vladimir Putin skoro sigurno osvojiti još jedan šestogodišnji predsednički mandat, iako ne nudi nikakve konkretne političke korake, odziv birača postao je ključni fokus vlasti.

Kremlj priželjkuje 70-postotnu izlaznost, koja bi Putinu obezbedila neosporan legitimitet, a Aleksej Navaljni, kome je zabranjeno da se kandiduje, poziva na bojkot izbora koje naziva farsom.

Urednik „Maksima“ Aleksandar Malenkov rekao je za AFP da mu nije dozvoljeno da kaže ko plaća erotske fotografije, koje su snimljene prošle godine, za jesenje izdanje tog časopisa.

Grupa na popularnoj društvenoj mreži Vkontakte koja nosi „Maksimov“ brend od početka godine šeruje izborne mimove, zajedno sa sportskim vestima i slikama žena u bikinijima.

Ne glasaš, nema seksa

Ovog meseca se na Jutjubu pojavio još jedan video snimak pod naslovom „Seks i izbori su samo za odrasle“.

U toj reklami mlada žena odvlači čoveka sa šanka, počinje da se ljubi sa njim, ali na kraju odlazi od njega kada sazna da nije glasao.

„Onda nisi zaista odrastao“, kaže ona dok muzika trešti u klubu.

„Naši izbori su festival, čak karneval, a na karnevalu erotika je dozvoljena“, rekao je AFP-u politički analitičar Konstantin Kalačev o ovom neobičnom apelu izbornom telu.

Postoje i drugi video klipovi na internetu kojima je cilj da povećaju izlaznost, uključujući i snimak postavljen uoči predsedničkih izbora koji prikazuje čoveka koji se podsmeva svojoj supruzi koja namerava da glasa.

Potom, u sceni koja je izazvala osude, on zaspi i usni noćnu moru u kojoj doživljava da ga pozovu da služi vojsku sa crncima i da mora da primi stanara homoseksualca, sve po propisima koje je doneo novi predsednik.

Drugi snimak prikazuje očajnu, do zuba trudnu ženu koja vrišti na taksistu, koji je odvede na biračko mesto neposredno pre zatvaranja, umesto u bolnicu.

Fetiš na izlaznost

„Nemoguće je saznati ko ih je naručio i platio“, kaže Kalačev, dodajući da je Centralna izborna komisija negirala da stoji iza ove kampanje.

Iako ovaj analitičar hvali kvalitet i produkciju onlajn sadržaja, takođe kaže da je malo verovatno da će on povećati izlaznost u uslovima mlake političke kampanje sa toliko predvidljivim ishodom.

„Može i da se desi upravo suprotno, jer ovime vlasti potvrđuju da su se izbori pretvorili u cirkus bez ikakvog ozbiljnog sadržaja“, kaže on.

„Ostalo je nekoliko nedelja do izbora, a kandidat Putin nema program. On se čak ni ne pojavljuje u sopstvenim predizbornim spotovima. Ponaša se prema izborima kao prema vrsti rituala od kojeg je i sam umoran“, kaže Kalačev.

„Izlaznost je postala fetiš ovih izbora.“

Izvor: AFP, BIZLife

Foto: YouTube screenshot

Komentari 1

  1. Baki 55

    Spotovi kao da ih je SNS kreirao.