Više od 100 lidera upozorilo svet na “robote-ubice”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Više od 100 lidera u oblasti tehnologije, među kojima i direktor kompanija Spejs eks (Space X) i Tesla motors Ilon Mask, upozorili su danas na “robote-ubice” i opasnosti veštačke inteligencije.

U otvorenom pismu 116 lidera u industriji robotike i veštačke inteligencije iz celog sveta su ocenili da smrtonosno autonomno oružje preti da postane “treća revolucija u ratovanju”, prenosi BBC.

Ilon Mask, osnivač i izvršni direktor aeronautičke kompanije Spejs eks i suosnivač i direktor kompanije za proizvodnju automobila Tesla motors je i ranije upozoravao na opasnosti veštačke inteligencije, koju je opisao kao “najveću egzistencijalnu pretnju” po čovečanstvo.

Među potpisnicima pisma je i Mustafa Sulejman, suosnivač kompanije DipMajnd (DeepMind), koja razvija program koji uči kako da igra video igre na način sličan ljudima.

Potpisnici pisma su pozvali Ujedinjene nacije da “spreče trku u naoružavanju” smrtonosnim autonomnim oružjem.

“Jednom kada bude napravljeno, oružani sukob će se voditi u razmeri većoj nego ikad i brzinom koju ljudi ne mogu da shvate. To može da bude oružje terora, oružje koje despoti i teroristi koriste protiv nevinih stanovnika i oružje hakovano da deluje na nepoželjan način”, navedeno je u pismu.

To buduće oružje, nazvano “roboti-ubice”, predstavlja mašine programirane da pogađaju ljude ili mete, a koje na ratištu rade potpuno samostalno.

“Nemamo mnogo vremena da delujemo. Jednom kada Pandorina kutija bude otvorena, biće teško zatvoriti je”, upozorili su tehnološki lideri.

Strah od razvijanja veštačke inteligencije i opasnosti od mašina pojačan je proteklih godina s većom upotrebnom tehnologije u ratovima.

Grupa UN koja ispituje autonomno oruže trebalo je da se sastane danas, ali je sastanak odložen verovatno do novembra.

Slično pismo upozorenja na opasnosti od autonomnog oružja objavljeno je 2015, a potpisali su ga, između ostalih, Mask, britanski fizičar Stiven Hoking i suosnivač Epla Stiv Voznijak.

Izvor: Beta

Foto: YouTube screenshot