Više od SEDAM odsto Srbije ISPOD linije apsolutnog siromaštva

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Tokom 2018. godine 7,1 odsto stanovništva imalo je potrošnju ispod linije apsolutnog siromaštva, koja je iznosila 12.286 dinara mesečno, što nije dovoljno ni za osnovne životne potrebe, saopštio je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije (SIPRU).

Tim Vlade Srbije, koji je predstavio nalaze Ocene apsolutnog siromaštva u Srbiji za 2018. godinu, obeležio je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva radnim sastankom posvećenom unapređenju položaju osetljivih grupa u društvu, navedeno je u saopštenju.

Iako je u odnosu na 2017. smanjenja stopa siromaštva kod dece (sa 9,5 odsto na 7,8 odsto), ona ostaju nadprosečno ugrožena, kao i oni koji žive van gradova i kod kojih je stopa siromaštva dva puta veća nego kod onih koji žive u gradskim područjima (10,4 odsto nasuprot 4,8 odsto).

Posebno su ugroženi stanovnici u regionu južne i istočne Srbije, u kojima je stopa siromaštva 11,9 odsto, kao i članovi višečlanih domaćinstava.

Statistika pokazuje i da presudan uticaj na ostanak u siromaštvu imaju status na tržištu rada i nivo obrazovanja – svaka peta osoba koje živi u domaćinstvu u kojem nosilac tog domaćinstva nema završenu osnovnu školu je siromašno, kao i svaka peta osoba koja živi u domaćinstvu u kojem nosilac domaćinstva nije zaposlen.

Iz Vladinog tima za za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva podsećaju i da je prag rizika siromaštva ili linija relativnog siromaštva 16.615 dinara prosečno mesečno za jednočlano domaćinstvo, odnosno 34.892 dinara za četvoročlano domaćinstvo sa dvoje odraslih i dvoje dece do 14 godina.

Izvor: N1, FoNet

Foto: Pixabay