VIVALDI FORUM: Kako se urušava obrazovanje na primeru Matematičke gimnazije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: A.M.

Matematička gimnazija u Beogradu nema pravo da zapošljava nove kadrove, a kada im postojeći odlaze u penziju te “praznine” se popunjavaju tehnološkim viškovima, kaže direktor ove eminentne obrazovne ustanove Srđan Ognjanović.

Takva praksa primenjuje se od kako je na snagu stupila čuvena zabrana o zapošljavanju, rekao je Ognjanović na panelu posvećenom obrazovanju, u okviru prolećnog Vivaldi foruma na Mokroj Gori.

Prema njegovim rečima, ovaj model je u tom gori što su ti tehnološki viškovi, mahom, slabijeg edukativnog kvaliteta, što znači da gimnazija koja prima đake prema posebnim kriterijumima, dobija nastavni kadar po sistemu klasične popune nastavnicima koji su negde drugde ostali bez posla.

Na svu sreću, ovo se još uvek ne odnosi na predavače stručnih predmeta koje, prema rečima direktora, gimnazija “pozajmljuje” od tehničkih fakulteta na kojima bivši đaci rade kao asistenti ili profesori.

Ipak, kako kaže Ognjanović, ovaj model je “kratkog daha” jer ne može da se održi na duže staze, pošto škola polako gubi stalne stručne predavače.

On kaže da je škola više puta pokušala da ukaže resornim ministarstvima na ovaj fenomen, ali se komisija, koju čine predstavnici Ministarstva prosvete i Ministarstva finansija, svaki put oglušila na njihov apel.

Matematička gimnazija je jedina takva obrazovna institucija u Srbiji. Sa druge strane, Ognjanović je naveo primer susedne Bugarske, koja ima slična broj stanovnika, ima čak 25 ovakvih školskih ustanova.

Izvor: BIZLife

Foto: A.M.

Piše: A.Mijailović

Komentari 3

 1. Profesor Univerziteta u NS

  Težak konflikt inetersa sadašnjeg anonimnog ministra obrazovanja Vlade Srbije, vlasnika osrednje privatne gimnazije, koji uredbom devastira najbolju srednju skolu u Srbiji, Matematičku gimnaziju. Svetski ugled ove gimnazije gradili su decenijama vrhunski nastavnici i odlična deca. Ponos Srbije se baca u blato. Matemtička gimnazija je nacionalna institucija najvišeg ranga!!!! Da li ima pravo, maka bio i ministar, da razori sve sto mu smeta ako ste na vlasti? Veleizdaja. Unistavanje jedinog sačuvanog resursa Srbije, pametne dece!!!

 2. Pingback: VIVALDI FORUM: "Država metastazirala na medije" - Bizlife.rs

 3. jasna

  Ne može se dalje tako…samo verbalno ukazivati na uništavanje celog društva.
  Ako se glasnije ne pobunimo svi…otići ćemo do djavola i nećemo se povratiti
  nikada. Zašto smo mi tako trpeljiv narod, čak do odumiranja i nestajanja.