MINIMALAC “preskače” 30.000 RSD – vlada presekla

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Minimalna zarada u Srbiji od iduće godine biće povećana 11,1 odsto, odnosno sa 155,3 dinara na 172,5 dinara po satu, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Sadašnja minimalna zarada je 27.022 dinara će, posle povećanja iznositi 30.022 dinara.

Odluku o povećanju minimalne zarade od 11,1 odsto doneće Vlada Srbije jer članovi Socijalno-ekonomskog saveta ni na današnjoj sednici nisu mogli da se dogovore o tome koliko treba da bude povišica, rekao je Mali je na konferenciji za novinare u vladi Srbije.

Reprezetativni sindikati su tražili da povećanje “minimalca bude” od oko 24,5 odsto, a Unija poslodavaca Srbije je smatrala da je realno da iznosi od šest do deset odsto.

Minimalnu zaradu u Srbiji prima oko 350.000 radnika.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je i povećanje neoporezivog dela zarade sa 15.300 na 16.300 dinara.

On je, takođe, istakao da će plate u javnim preduzećima od 1. januara 2020. godine biti povećane za 5 odsto.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, rekao je da ovo jeste kvalitetno povećanje minimalca, ali da sindikalci nisu zadovoljni jer je ranije dogovoreno da će minimalna zarada u sledećoj godini dostići nivo minimalne potrošačke korpe, što ovakvim povećanjem nije moguće.

Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost, naveo je da „minimalac“ nije nikakav kompromis, već maksimalni politički ustupak koji je Vlada spremna da da.

„Mislim da smo mogli više, a Vlada treba da kaže rokove u kojima će nešto da sprovede“, rekao je Stojiljković, misleći na obećanje da će minimalna zarada biti izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom u 2020. godini.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da nisu mogli da prihvate veće povećanje minimalca od 6 odsto.

„Sa ovim vladinim predlogom smo se ssaglasili, jer je Vlada donela i dodatne olakšice za privredu“, naveo je.

Za Komercijalnu 4 neobavezujuće ponude

Neobavezujuće ponude, u prvoj fazi tendera za prodaju akcija Komercijalne banke u vlasništvu Republike Srbije, otvorene su na današnjoj sednici Tenderske komisije Ministarstva finansija.

Tenderska komisija je konstatovala da su prispele četiri ponude u roku predviđenom tenderskom dokumentacijom, saopštilo je Ministastvo finansija.

 

Izvor: Beta/Blic/BIZLife

Foto: BIZLife

Komentari 2

  1. Dejan

    Meni ali nikako nije jasno odakle im cifre kojima se razbacuju i lažu narod. JA sam jedan od onih koji rade za minimalac i najčešće imam 168 radnih sati mesečno ( NE POSTOJI MINIMALAC, RADNICI SU PLAĆENI PO RADNOM SATU) što je 26.090,40 dinara. A ima meseci kada radnih dana ima manje pa je samim tim manja i plata. Ovim prostim računanjem iz drugog razreda osnovne škole dolazimo do toga da će mi plata u najčešćem slučaju biti 28.980 dinara za 21 radni dan mesečno. Tako da… Gde su pare o kojima lažete narod ne stideći se ni pogleda u ogledalo?

  2. Pingback: „Povećanje MINIMALCA je raspodela – neki budu otpušteni, a nekima se poveća plata“ - Bizlife.rs