Vladika Grigorije je “za PUNE crkve, ali ZDRAVOG naroda” (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Ja sam za pune crkve zdravog naroda, a ne prazne crkve i pune i oronule bolnice naroda koji se bori za život”, poručio je vladika Diseldorfski i cele Nemačke Grigorije (Durić) povodom saopštenja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u kome je kritikovan zbog izjave beogradskom listu Danas.

“Izjavu da su narodu, pored hramova, potrebne škole i bolnice, sam dao pre šest ili sedam godina, ali nisam primetio da se tada neko potresao zbog tih reči”, rekao je vladika u poruci preko Tvitera.

“Novinarka Danasa, nastavio je on, me je pozvala i zatražila komentar na temu davanja priloga i izgradnje hramova. Rekao sam da nemam poseban komentar, a i poznato je šta mislim o takvim stvarima. Govorio sam o tome dok sam bio episkop u Hercegovini”, rekao je Grigorije.

“Otkud i zašto sad ovoliki jed (SPC), nije mi baš jasno. Sve što sam govorio na tu temu je dostupno svima. Nisam promenio pristup tim pitanjima”, poručio je on.

Patrijarh SPC odgovorio na predlog da se ulaže u bolnice, a ne u crkve


Eparhija Diseldorfska i nemačka objavila je video-snimak izjave vladike.

“Kao što sam i tada, 2013. godine, napisao, to kažem i sada: Zar bih ja mogao biti protiv gradnje Hrama Svetog Save ili bilo koje crkve? Obnovio sam, sa narodom, i izgradio novih preko stotinu hramova u Hercegovini. Međutim, to sada nije tema”, rekao je Grigorije.

On je naglasio da su “danas tema bolest i bolnice, i na tu temu ću reći samo: Ja sam za pune crkve zdravog naroda, a ne prazne crkve i pune i oronule bolnice naroda koji se bori za život”.


 

Izvor: Beta