Vladinih top 10 u prvih 365

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Predstavljajući rezultate 365 dana rada vlade, premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Vlada Srbije u službi građana, da je jako zadovoljna rezultatima i da su u prethodnih godinu dana pomerili unapred i društvo i zemlju.

Ona je tokom svečanosti u Subotici povodom 365 dana rada Vlade na čijem je ona čelu, rekla da su cela Vlada Srbije i svi ministri radili vredno i posvećeno i da su brojne rezultate postigli kao tim.

„Važno mi je da kažem da smo mi ovde Vlada Srbije jedan isti tim sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa njegovim timom i da zajedno nastavljamo reforme koje su pokrenute u mandatu njegove vlade“, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da Vlada radi u službi svojih građana i podsetila da su tokom 365 dana njene Vlade povećane penzije i plate u javnom sektoru, da su nastavljene ekonomske reforme, reforma javne uprave, održana je finnasijska disciplina i nastavljeni važni infrastrukturni projekti, završen Klinički centar u Nišu i otvoreni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti.

Ekonomski rast ostaje prioritet Vlade, rekla je premijerka i naglasila da neto priliv stranih investicija za šest meseci iznosi 1,1 milijardi evra.

Brnabić je rekla, pozivajući se na Fajnenšl tajms, da je Srbija privukla 12 puta više stranih direktnih investicija nego što se očekuje i time postala „prvak sveta“. Brnabić je rekla da je suficit budžeta 4. jula 20,7 milijardi dinara, a javni dug na nivou 59,6 odsto BDP.

Od penzija do Migova

Ističući 10 najvažnijih rezultata u prvih 365 dana rada Vlade Srbije, premijerka je naglasila da su penzije povećane za pet odsto, biće ukinute mere smanjenja penzija koje su donete 2014. godine, a povećana je i minimalna cena rada za deset odsto.

Navela je i bolje uslove poslovanja i bolju poziciju Srbije na „Duing biznis listi“ Svetske banke na kojoj trenutno zauzima 43. mesto među 190 zemalja što je najbolja pozicija Srbije ikada. Zaključeno je 35 novih ugovora sa domaćim i stranim invcestitorima čime je obezbeđeno 9.227 novih radnih mesta.

Brnabić je istakla da je Srbija privukla čak 12 puta više direktnih stranih investicija nego što se očekuje za ekonomiju naše veličine čime se Srbija zauzela prvo mesto po indeksu privlačenja investicija u konkrenciji 94 zemlje.

Premijerka je među 10 najvažnijih rezultata navela uvođenje informatike i računarstva kao obaveznog predmeta od petog razreda osnovne škole, zatim uvođenje elektronskog dnevnika i upis više od 40 specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama.

Kada je reč o digitalizaciji istakla je da je otvoren Centar digitalne poljoprivede na Institutu Biosens u Novom Sadu, kao i da je u Bačkoj Topoli otvorena prva digitalna farma dok je u Beogradu otvoren prvi Državni data centar.

Kao jedan od rezultata navedeno je i puštanje u saobraćaj 36 kilometara autoputa na Koridoru 10 i ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja na Žeželjevom mostu u Novom Sadu.

Otvoren je novi Klinički centar u Nišu koji je najsavremeniji i najmoderniji u ovom delu Evrope i usvojen je zakon o izgradnji stanova za pripadnike službe bezbednosti.

Otvaranje Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja uvršteno je u glavne rezultate Vlade.

Nastavilo se sa uvođenje eletronske uprave, a usvojeni su Zakoni o elektronskom poslovanju i Zakon o elektronskoj upravi.

Premijerka je podsetila da je uvedena automatska overa zdravstvenih kartica i da je projekat “Bebo, dobro došla na svet“ ušao u svoju drugu fazu, te da je uveden “eRecept“ koji omogućava automastko izdavanje recepata za hronične bolesnike.

Govoreći o populacionoj politici navedeno je usvajanje Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom i izmena i dopuna Strategije za podsticanje rađanja u okviru koje su određeni iznosi za prvo, drugo i treće dete.

Kao rezultat prvih godinu dana rada Vlada Srbije navedena je zaplena 1.107 kg narkotika, otkrivanje 19 nelegalnih laboratorija za proizvodnju droge i nabavka aviona za potrebe RV i PVO Vojske Srbije.

Otvaranje četiri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom navedeno je kao jedan od glavnih rezulatat kada je reč o evropskim integracijama i međunarodnoj saradnji.

Izvor: Beta, Agencije, BIZLife

Foto: screenshot