Vlasnici BIP-a: Pokušali smo da napravimo nešto dobro za Srbiju, ali nismo uspeli

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Beogradska industrija piva (BIP) zasad neće biti ugašena. Radnici su na odmoru do 16. jula, a u narednom periodu firmom će rukovoditi stečajni upravnik.

U narednom periodu intezivno će se tražiti strateški partner, jer je letnja sezona u jeku. Bivši zakupac M6 EDEN SRB odlazi iz Beograda.

Kako su na B92 potvrdili u kompaniji M6 EDEN SRB, oni su odlučili da prekinu ugovor o poslovnoj saradnji za A.D. BIP u stečaju.

“Verovali smo u mogućnosti razvoja jedne od najvećih pivara u regionu i sa entuzijazmom krenuli pre dve godine u obnovu. Pokušali smo da napravimo nešto pozitivno za Beograd, za Srbiju, da damo duh i život jednoj kompaniji koja je 180 godina simbol Beograda. Nažalost, bez obzira na velika mesečna ulaganja, posvećenost i entuzijazam, nismo uspeli, jer sa ovim konceptom nema mogućnosti za uspeh. Ovo ne znači da ćemo se povući, jer Beogradu je potrebno kvalitetno pivo. Produžićemo u drugačijem smeru sa drugim konceptom. Mogući je početak ulaganja u budućnost sa novim projektima u Srbiji. Zahvaljujemo se svim subjektima”, izjavili su iz M6 EDEN SRB.

Oni su potvrdili da je od 01.07.2019. započeo proces izmirivanja obaveza prema zaposlenima i svim poveriocima.

Podsetimo, jutros su mediji objavili vest da će čuvena Beogradska industrija piva (BIP), najverovatnije, veoma brzo biti zatvorena, kao i da su radnicima u proizvodnji podeljeni su otkazi, a da je neizvesno šta će biti sa ostalima.

„Ovde je totalni haos. Ljudi su dobili otkaze…Ne zna se šta će biti s drugima. U toku su sastanci na kojima će se to rešiti… Niko ne zna šta će biti“, reklo je obezbeđenje pivare. Naveli su da ovakvo stanje traje već dve godine.

Iako je vlasnik makedonski biznismen Svetozar Janevski, koji je 2017. zakupio pogone BIP u stečaju, obećao da će srediti situaciju, to se nije dogodilo, kažu.

„Makedonac je obećao da će biti bolje kad je došao, a sad je samo otišao… Ništa se ne zna“, kazao je sagovornik B92.

KAKO JE GOVORIO MAKEDONAC

Janevski je planirao da obnovi proizvodnju piva u BIP-ovim starim pogonima dok se ne izgradi nova pivara i tako “sačuva BIP-ovu tradiciju proizvodnje i brenda”, piše Telegraf Biznis.

„Sadašnji sistem proizvodnje je zastareo i skoro potpuno propao jer je napravljen 70-tih godina. Obnovićemo ono što je neophodno da bi pivara radila do izgradnje nove fabrike“, rekao je Janevski pre dve godine kada je zakupio BIP.

Zakup BIP-ovih pogona, kako je rekao, godišnje košta oko 900.000 evra, a da izgradnja nove pivare počeće kada s Vladom Srbije bude dogovorena lokacija.

„Došli smo da dugo ostanemo“, najavio je tada Janevski.

Izvor: Telegraf Biznis/B92

Foto: Pixabay