Voćari u Srbiji se “hvataju za glavu”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Da li je problem u tome što Rusija već ima „iskustva“ sa našim voćem ili nešto drugo, voćari u Srbiji nalaze se u teškoj situaciji.

Nakon breskve, a zatim i skorašnjih problema sa srpskim jabukama koje su pronađene zaražene u Rusiji, na red su došle šljive i kupine.

Kako piše Blic, iako se u zasadima šljive i kupine ove godine beleže rekordni prinosi,  prvi put ove sezone ni jedan jedini kilogram nije otišao u izvoz u Rusiju.

Branko Samardžić, direktor firme „Frost Line“, koja se bavi otkupom i zamrzavanjem voća, kaže da su otkupnu cenu voća odredile tržišne prilike.

„Veliki otkupljivači diktiraju pravila igre, ne samo kada je u pitanju šljiva, već i kada je reč o kupini i malini. Do sada je velika količina šljive odlazila u Rusiju. Ove godine nije bilo interesovanja ruskog tržišta i to je ključna stvar“, navodi Samardžić za beogradski list.

Kako najavljuje list, ceo rod šljive otići će u kazane za pečenje rakije, dok su neki proizvođači kupine već digli su ruke od berbe jer ne mogu ni da plate radnike.

 

Izvor: BIZLife, Blic

Foto: Pixabay

Komentari 2

 1. mislilac

  Sramota, nismo videli šljive na pijacama, tojest videli smo otpad, a ove gegule će da peku rakiju. Pazi sad, neće ni da beru. Pa zovite svoje rodjake što su naselili Beograd, pa da vidiš koliko ima radne snage.

 2. jasna

  A mi se hvalimo kako možemo da hranimo pola Evrope.
  Nama stvarno nešto fali kada nismo u stanju da
  iskoristimo sve prirodne prednosti i bogatstva.
  Za vreme Jugoslavije…bla…bla…ali to je već davna
  istorija i nije bilo demokratije.