Vodeće zemlje EU stare, a Nemačka najbrže

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nemačka, najmnogoljudnija zemlja u Evropskoj uniji posle Francuske i Velike Britanije, zabeležila je najveću stopu starenja stanovništva u poslednjih 25 godina, saopštio je francuski Institut za istraživanje javnog mnjenja (Insee).

Od kada se Nemačka ujedinila, 1. januara 1991. godine, do 2016. godine, razlika u broju stanovnika te tri zemlje se smanjila. Za tri odsto se povećao broj stanovnika u Nemačkoj, a u Francuskoj i Velikoj Britaniji je rast bio 14 odsto.

Nemačka je 1. januara 2016. godine imala 82,2 miliona stanovnika, Francuska 66,5 miliona i Velika Britanija 65,4 miliona stanovnika, što je 42 odsto ukupnog broja stanovnika EU.

Sve tri zemlje beleže starenje stanovništa drugačijim ritmom. U Nemačkoj je za 25 godina za šest odsto povećan broj stanovnika starijih od 65 godine i iznosi 21 odsto, u Francuskoj je povećan za pet odsto (19 odsto), a u Velikoj Britaniji za dva osto (18 odsto).

Paralelno s tim, u sve tri zemlje je zabeležen smanjenje broja stanovnika mlađih od 25 godina – u Nemačkoj za šest odsto, u Francuskoj za pet i u Velikoj Britaniji za četiri odsto.

Iako su sve tri zemlje prošle kroz iste istorijske događaje u 20. veku, njihove “starosne piramide” se razlikuju: u Nemačkoj je posle Drugog svetskoj rata natalitet opao, a u Francuskoj i Velikoj Britaniji skočio.

Uz to, natalitet u Nemačkoj je rastao od 1952. do 1960, a zatim ponovo od 1990. do 1995, posle ujedinjenja dve nemačke države. U Francuskoj i Velikoj Britaniji rast nataliteta je bio blag, ali relativno stabilan, sem u Britaniji gde snažno raste od 2001. godine.

Za 10 godina dobili 20 miliona stanovnika

Sa druge strane Mediterana, u Egiptu, za proteklih 10 godina je rođeno više od 20 miliona dece, pokazuje istraživanje na terenu zaposlenih u egipatskim službama za popis stanovništva.

“Za 10 godina napravili smo nešto što se može smatrati celom novom zemljom”, izjavio je koordinator nacionalnog cenzusa Husein Sajed.

Zaposleni u službi za popis stanovništva mesecima su putovali zemljom i dokumentovali povećanje populacije, ali i bogatstvo domaćinstava, što bi moglo da pomogne vlastima da bolje rasporede subvencije.

Utvrđeno je da se broj stanovnika Egipta povećavao za oko dva miliona godišnje. Zvanični rezultati prikupljanja informacija biće obrađeni i obavljeni u avgustu.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay