VOZAČI, PAŽNJA: Vrebaju vas veće kazne

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima o kojima je u Skupštini Srbije danas počela rasprava predviđaju smanjivanje tolerancije na količinu alkohola u krvi vozača sa 0,3 promila na 0,2 promila, povećanje sankcija za prekoračenje brzine a duplirane su i kazne za nevezivanje pojasa.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da su izmenama predviđene strože kazne za nasilničku vožnju preticanje kolone preko pune linije, za prolazaka kroz crveno svetlo, kao i za vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi predvidjen je obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, 14-16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Zbog nevezivanja pojasa umesto dosadašnjih 5.000 dinara kazna će biti 10.000 dinara.

Stefanović je naveo da je izmenama predviđena i pojačana odgovornost vozača koji prevoze decu, jer će se deca moći prevoziti samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sedenje u zavisnosti od uzrasta i visine.

Za ranjive kategorije mladih i neiskusnih vozača pooštreni su uslovi pod kojima oni mogu da dođu do vozačke dozvole, kao i to da ne mogu upravljati vozilom sa snagom motora većom od 80 kilovata sve dok ne steknu spremnost i iskustvo da upravljaju vozilom s većom snagom, što će procenjivati stručnjak.

Za mlade vozače je predviđena nulta tolerancija za alkohol, zabrana telefoniranja tokom vožnje, zabrana vožnje izmedju 23.00 i 6.00, a predvidjeno je i da mogu da prevoze najviše tri lica, uključujući i lice pod čijim nadzorom voze.

Stefanović je rekao da je izmenom zakona predvidjen i obavezan video nadzora prilikom vršenja tehničkih pregleda koji će biti povezan posebnim programom sa MUP-om.

On je naveo da se prekršajem više neće smatrati preticanje bicikala, radne mašine, traktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila, ako je bezbedno i pod uslovima da je u skladu sa propisanim zakonom, jer su uočili da leti to utiče na stvaranje kolona koje utiču na bezbednost na putevima.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. pike1@ptt.rs

    koji je taj strucnjak koji ce proceniti mlade da ne mogu upravljati voyilom jace snage od 80 kw .automobil je automobil pa ma koje snage bio