Vučić: Ako ne budemo imali decu, nećemo imati budućnost

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: RTS screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je  na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije pozvao sve poslodavce u Srbiji da poštuju majke, imaju više razumevanja za porodiljska odsustva i da ih ne otpuštaju zbog toga.

„Svi moramo da pomognemo ženama, naročito mi muškarci. Mroramo pomagati majkama kao opštine, gradovi, muževi, komšije… Molim poslodavce da imaju više razumevanja za žene na porodiljskom odsustvu, država će pomagati poslodavcima. Trudnoća ne sme biti povodom za otpuštanje s posla“, kazao je Vučić.

On je istakao da je „najveći problem Srbije to što nema više dece zbog čega je doneo odluku da se formira savet za populacionu politiku“.

Vučić je kazao da akcioni plan tog tela predvidja da majka za radnje prvog deteta dobije 100.000 dinara jednokratne pomoći, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete 12.000 dinara mesečno deset godina i za četvrto dete 18.000 evra za deset godina.

On je na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije kazao da je poslednji trenutak da država počne da se bavi problemom nedostakta dece, navodeći da je zbog toga juče odlučio da se formira taj savet koji će se baviti razmatranjem mera u oblasti populacione politike, davanjem predloga i stručnih analiza.

„U zavisnosti od rešavanja kosovskog problema Srbija će 2060. godine imati izmedju 3,9 miliona i 5,5  miliona stanovnika. Svakako ćemo biti mali i značajno manji nego što smo danas. Za to smo sami krivi“, kazao je Vučić pozivajući se na dugoročne analizi koje su radili stručnjaci.

On je kazao da je moguće da po „konzervativnom scenariju“ od 3,9 miliona stanovnika 1,7 miliona budu penzionera.

„To bi značilo da smo zavrišili kao nacija, ne bismo imali nikakav ekonomski potencijal, demografski i politički potencijal“, kazao je Vučić.

On je rekao da je broj rodjenih po majci 1,44 u Srbiji i da je potrebno da bude 0,8 više da bi postojala prosta reprodukcija u zemlji.

„Ključni problem Srbije je da mi nemamo dece. Ako mi nemamo decu i nemamo budućnost. Ljudi to moraju da razumeju“, kazao je Vučić i dodao da je obaveza svih da brinu o otadžbini i budućnsti.

Izvor: Beta

Foto: RTS screenshot

Komentari 4

 1. Dr Milanče Mitovski, akademik IAS

  СВАДБАРСКА ЗДРАВИЦА

  Из студентских дана зачеше везу снова,
  У добу када се иначе срдашца траже,
  А ова два наша бејаху посебног кова,
  Од књиге ништа им не беше драже.

  Као што судба зна једне вечери зимске,
  На обали језера модро промрзлог лица,
  На чаробном спруду красоте охридске,
  Два тића опијани љубавни зов грлица.

  Небеско плава језерска вода хладна,
  И шеретски осмех Мораве летњег дана,
  Диван су спој матицом брачном потоку
  Најдражи жубор за предака тиху реку.

  Знам да време није да се дуго збори,
  Већ да се љута и рујно вино точи,
  Да радост нама и песма да се ори
  И млада и стара у коло да ускочи.

  Где је незаборавна песма и наша игра?
  Родбино, пријатељи и гости драги ајмо,
  Нек буде весеље и игра као чигра.
  Ма музику, дајте и рујно вино само.

 2. Dr Miggyy

  Након обелодањивања од стране ΛV да је наталитет и рађање деце у земљи угрожен, наступају министри, као папагаји, да понављају оно што је рекао њихов „тата“ . Брукају се, јер је тај проблем у Србији стар и дуже но што су они на власти. Ту предњачи премијер(ка), а ништа лично на томе не ради.

 3. Stefan

  Dragi predsedniče, jednokratna socijalna pomoć će poboljšati natalitet romske i albanske populacije u našoj zemlji. Nije suština u poklonjenim parama. To treba da dođe na kraju. Problem je u privredi. U platama. Dovodite i subvencionišete strane fabrike koje plaćaju minimalnu zaradu i otpuštaju ljude koji odu na bolovanje a očekujete da se majke usude da rode 2-3 deteta. Omogućavate tajkunima koji pune budžet Vaše i drugih političkih partija da ljudima plaćaju poreze i doprinose na minimalnu zaradu a da ih ucenjuju kešom. Da ne pričamo o stranačkom zapošljavanju…

 4. jasna

  Da li ste čuli za radni staž od 2 godine koji se dodaje majci za 3 rodjene dece,
  ali…uvek ali…on se može iskoristiti tek kada žena napuni godine starosti kao
  uslov za penziju pa joj se onda dodaju te 2 godine. Znači ona ništa nije
  nagradjena za treće dete, već će joj te 2 godine još umanjiti osnovicu
  za penziju i time je z stvari kažnjena manjom penzijom što je rodila više dece.
  Ali predsednik o tome ne priča.