Za vozila preko 15 godina tehnički dvaput godišnje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Svi automobili stariji od 15 godina moraće dva puta u toku godine na detaljan tehnički pregled, prema nedavno usvojenom pravilniku. Moguća cena pregleda 30 evra i kusur.

„Novi pravilnik o tehničkom pregledu vozila počinje da se primenjuje 5. jula 2018. godine. Odredbe zakona koje se odnose na šestomesečni tehnički pregled vozila, kao što su vozila starija od 15 godina, primenjivaće se na vozila kojima se nakon 5. jula bude izdavala registraciona nalepnica, tako da će prvi šestomesečni tehnički pregled vozila, u skladu sa novim propisima, početi da se vrši nakon 5. januara 2019. godine“, kaže Stojan Spasić iz MUP Srbije.

Statistika pokazuje da je u Srbiji oko 30 odsto automobila starije od 15 godina.

Do sada mnogi nisu naplaćivali tehničke preglede, jer su to pokrivala osiguranja prilikom kupovine polisa. Po novom, cenu tehničkog propisaće zakonodavac, ali u Udruženju tehničkih pregleda imaju već neku osnovu za razmatranje s obzirom na angažovanje prostora i radnika.

„Iz udruženja postoje naznake da će ona biti negde oko 30 evra, plus troškovi koje imaju Tehnički pregledi ka Agenciji za bezbednost saobraćaja“, rekao je Marko Manolović, rukovodilac tehničkog pregleda.

Vlasnici automobila starijih od 15 godina moraće da plate oba obavezna tehnička pregleda, kažu vlasnici tehničkih pregleda.

Nadležni tvrde da više neće biti gledanja kroz prste mnogima koji misle da će zaobići zakon tako što će pronaći vezu. Na tehničkim pregledima meriće se izduvni gasovi. Svako će morati da zadovolji bar onu emisiju koju fabrički ima to vozilo. Oni koji su skinuli katalizatore moraće da ih vrate ili ugrade nove.

Tehnički pregled neće više biti samo formalnost, već ozbiljna provera vozila, a ove mere odnosiće se i na autobuse i kamione.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay