ZAJEDNIČKA izjava: Makron i Vučić VOLJNI da se izgradi METRO

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, prilikom posete Makrona Srbiji, usvojili su Zajedničku izjavu u kojoj se, između ostalog, obavezuju na dalje jačanje ekonomskih odnosa.

U zajedničkoj izjavi koju je objavio Kabinet predsednika Srbije, Makron i Vučić su se saglasili da nastave da u potpunosti sprovode „Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji“ iz 2011, da nastave politički dijalog na visokom nivou i da jačaju bilateralnu saradnju.

Kada je reč o ekonomskim odnosima, u izjavi se navodi da su obe države zadovoljne dinamičnim trgovinskim razmenama i obavezuju se da će ih dodatno razvijati tako što će u Francuskoj predočiti prilike na srpskom tržištu i ojačati saradnju u poljoprivrednom i agro-prehrambenom sektoru.

Obojica državnika podstiču francuske kompanije da se pozicioniraju na velikim infrastrukturnim projektima u Srbiji, naročito u oblasti saobraćaja, životne sredine, održivog grada i energije, imajući u vidu značajne potrebe za investicijama u ovom domenu.

Makron i Vučić (foto: predsednik.rs)

U energetskom sektoru će se olakšati saradnja između preduzeća dveju zemalja, posebno u cilju modernizacije mreže za distribuciju električne energije.

Obojica državnika potvrđuju svoju volju da se projekat izgradnje beogradskog metroa nastavi i da uključe francuske kompanije u izgradnju i opremanje metroa, u skladu sa sporazumima koje je Srbija već potpisala.

Konačno, šefovi država su se složili da nastave razgovore o potpisivanju međuvladinog sporazuma o finansiranju francuskog dela metroa.

Obe zemlje će olakšati finansiranje infrastrukturnih projekata tako što će, kad god je to potrebno, mobilisati instrumente Francuske agencije za razvoj poštujući njene nadležnosti i pravila poslovanja.

Francuska i Srbija će nastaviti da na najbolji mogući način pružaju podršku francuskim preduzećima u realizaciji velikih projekata koji su im nedavno dodeljeni u Srbiji (prerada otpada u Vinči/Suez i beogradski aerodrom/Vinci airports).

Uspeh ovih projekata biti pokretač prisustva francuske ekonomije u Srbiji, navodi se u zajedničkoj izjavi predsednika Srbije i Francuske.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay