Zajednička poruka sa Samita premijera Zapadnog Balkana

PinterestFacebookTwitterShare

Premijeri zemalja Zapadnog Balkana usvojili su na samitu u Sarajevu zajedničku izjavu u kojoj su istakli da je postojanje evropske perspektive ključno za međusobnu saradnju i napredak pojedinačnih zemalja i celog regiona.

Domaćin samita, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da su inicijative iznete na današnjem sastanku zvaničnika Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova delimično pretočene u zajedničku izjavu.

“Naša poruka je da želimo da evropska perspektiva ostane potpuno prisutna, želimo aktivnije i češće prisustvo predstavnika EU i veći obim investicija na prostoru Zapadnog Balkana”, izjavio je Zvizdić na konferenciji za novinare po završetku samita.

Zvizdić je rekao da su na sastanku predloženi projekti koji treba da budu realizovani u svakoj zemlji i u regionu, pre svega saobraćajni i energetski projekti, a da EU treba da pomogne u njihovoj realizaciji.

Tema razgovora je bilo i stvaranje jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana i uklanjanje prepreka za bolji protok ljudi i kapitala.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je rekao da bi kratkoročni i srednjoročni efekti takvih inicijativa, prema kako je rekao konzervativnim procenama, bilo otvaranje 80.000 poslova.

Han je čestitao premijerima jer je to, kako je rekao, prvi put da su se premijeri Zapadnog Balkana okupili na području Zapadnog Balkana”, što je veliki gest i pokazuje koliko je napredak ostvaren.

“Problemi postoje, ali ako gledate dugoročno, postoji ukupan napredak regiona u pogledu evropskih integracija”, rekao je evropski komesar.

Han je rekao da je na sastanku još jednom uverio premijere u “ozbiljnost i jak interes EU” da radi na daljoj integraciji Zapadnog Balkana.

“I dalje ima posla da bi se postigao taj cilj i danas smo razgovarali kako da taj proces učinimo vidljivijim i da građani mogu da osete šta znači rad s EU, koji treba da donese povećanje blagostanja, bolje lične perspektive i jednostavno više novca u džepu”, rekao je Han.

Izvor: Beta