Zakon konačno “UKROTIO” izvršitelje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju kojima se onemogućava prodaja kuće ili stana za komunalni dug do 5.000 evra, ako je to jedina nepokretnost u vlasništvu dužnika.

Izmenama je utvrđeno da izvršitelji, njihovi zaposleni i srodnici ne mogu da kupuju nepokretnosti na javnim prodajama.

Umesto iznosa od dve trećine penzije ili zarade, izvršitelji će uzimati od sada najviše do polovinu zarade ili penzije, a izmenama zakona je propisano i da od izvršenja budu izuzeta primanja porodilja.

Umesto oglasne table uvodi se elektronska tabla, kako su naveli iz Vlade Srbije radi sprečavanja mogućnosti dogovaranja cene. Elektronsko nadmetanje uvodi se od 1. jula 2020. godine.

Zakon propisuje i novčane kazne za dužnike koji skrivaju, oštećuju ili umanjuju svoju imovinu i time sprečavaju izvršitelja da uradi svoj posao.

Novčana kazna predviđena je i za sve one koji ometaju ili sprečavaju izvršenje i ona može iznositi od 10.000 do 200.000 dinara za fizička, odnosno od 100.000 do dva miliona dinara za pravna lica.

Izmenama je utvrđeno da se izvršenje može obaviti samo radnim danima od 7.00 do 22.00. Pre usvojenih izmena to se činilo i vikendom.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 3

 1. Павле И. Премовић

  Измене су доста закасниле. Наиме, прича се по бедној Србијици да су неки судски извршитељи одузимали неким грађанима куће, станове,… а онда уговарали са рођацима, блиским пријатељима, продају за “мале паре”. То је посао, за не, полиције, тужиоца, пореске управе,…

 2. Zkatko Pejinovic

  Pustite ljude da duguju,kako su i do sada navikli.Idu mole zelenase,obecavaju kule u gradove,naravno kada ih banka odbije,pa kada uspeju kod zelenasa,sve ispotpisuju sve obecaju i prkose poznanicima i komsijama kako su uspesni i sposobni.Kada dug treba vratiti,onda je druga,treca i cetvrta prica,krivi im izvrsitelji i zelenasi,svi krivi samo su oni u pravu.

 3. M

  Elektronsko nadmetanje uvodi se od 1. jula 2020. godine.
  Ne lipši magarče do zelene trave!!!