Zakon u doba korone: Orbanu “odrešene” ruke

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Slobodan Miljević

Mađarski parlament usvojio je sporni zakon koji dozvoljava kabinetu premijera Viktora Orbana da vlada ukazima za vreme vanrednog stanja neograničenog trajanja uvedenog radi borbe protiv epidemije novog koronavirusa.

Predlog zakona, koji je osudila mađarska opozicija, usvojen je sa 137 glasova, dok je 53 poslanika bilo protiv.

Prema tom tekstu, takođe se uvodi do pet godina zatvora za širenje “lažnih vesti” o virusu ili merama vlade.

Zakon predviđa da vlada upravlja zemljom uredbama i da može u nedogled da produžava vanredno stanje bez prethodne konsultacije sa parlamentom. Vanredno stanje u Mađarskoj uvedeno je 11. marta.

Pod takvim uslovima, vlada bi mogla ukazima da ukine primenu nekih zakona i da uvede druge vanredne mere, kako bi garantovala bezbednost građana i bezbednu ekonomiju.

Te mere je opozicija ocenila kao nesrazmerne u borbi protiv koronavirusa. Orbanovi kritičari u Mađarskoj, ali i u inostranstvu, tekst zakona smatraju instrumentom koji ima za cilj skoro potpunu kontrolu vlade koja koristi pandemiju virusa kao izgovor.

Novi zakon predviđa i pooštrene kazne za kršenje karantina, kao i pojačane kazne za širenje dezinformacija.

Kritičari vlade Viktora Orbana koji je redovno optužen za antidemokratske poteze, strahuju da bi takvo izuzetno proširenje ovlašćenja bilo na štetu parlamenta.

Mađarska, koja je strancima zatvorila granice i uvela karantin svom stanovništvu, trenutno ima 447 zaraženih od koronavirusa, od kojih je 15 preminulo.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Slobodan Miljević