• English
X

Vesti dana

Zanimljiv predlog za šefa rusko-američke jedinice za sajber bezbednost

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BetaAPKirsty_Wigglesworth

Sajt Vikiliks predložio je američkom predsedniku Donaldu Trampu da imenuje Džulijana Asanža za šefa specijalne jedinice za sajber bezbednost, o kojoj je razgovarao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Tramp je u nedelju na Tviteru objavio da je sa Putinom raspravljao o stvaranju “neprobojne jedinice za sajber bezbednost”, ali je naknadno pojasnio da to ne znači da će se ona i formirati.

Među prvima koji su mu odgovorili, našao se i uzbunjivački sajt Vikiliks, koji je predložio da imenuje Asanža za šefa jedinice.

Zašto ne bi stavio Džulijana Asanža na čelo te jedinice? Javnost mu veruje a zna koliko i CIA – napisao je Vikiliks u sarkastičnom komentaru, i linkovao poruku sa serijom dokumenata “Voult 7” koji su otkrili špijunske programe CIA.

Imenovanje Asanža bi moglo biti vrlo teško, s obzirom na to da Amerika traži njegovo izručenje zbog umešanosti u curenje tajnih podataka američke vlade. On je u Americi na poternici zbog publikacija u Vikiliksu.

Zbog curenja američkih tajni i navodnom ruskom mešanju u izbore u SAD, Tramp i Putin su u Hamburgu razgovarali o mogućnostima razmene odgovornosti za zaštitu sajber-prostora.

U subotu je Putin rekao da se sa Trampom pristao da “stvaraju radnu grupu o tome kako zajednički nadgledati bezbednost u sajber prostoru”.

Trampovo tumačenje izazvalo je mnogo više pažnje, pa je morao da preformuliše svoj prvi “tvit” i dodatno objasni.

“Činjenica da smo Putin i ja razgovarali o jedinici za sajber-bezbednost, ne znači da mislim da to može da se desi”, napisao je Tramp.

Povezane vesti

Izvor: Blic

Foto: BetaAPKirsty_Wigglesworth