Zašto je izrada socijalnih karti na čekanju? Statistika kaže da je siromašan svaki četvrti građanin Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Iako statistika pokazuje da je stopa siromaštva u Srbiji među najvećim u Evropi, u Vladi različito razmišljaju o potrebi izrade socijalnih karti kojima bi detektovali i pomogli najugroženije slojeve društva, piše “Danas“.

Na pitanje da li država planira izradu socijalnih karti, nedavno je bivši ministar za rad, sada u sektoru trgovine, Rasim Ljajić, odgovorio da je za to potrebno oko 30 miliona evra, a da su rezultati koji bi se time dobili “pod znakom pitanja”. Međutim, na pitanje Danasa da li se i dalje razmišlja o uvođenju socijalnih karata iz resornog Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja stigao je potvrdan odgovor.

Kada bude uveden sistem socijalnih karti, korisnici socijalne pomoći neće morati da obilaze desetak šaltera i skupljaju dokumentaciju neophodnu za dobijanje dečjeg dodatka, novčane pomoći i ostalih socijalnih davanja. Naše ministarstvo upravo radi na zakonskoj regulativi koja će omogućiti da se napravi takav registar socijalnih osiguranika koji će biti promptno ažuriran, kako se podaci o licu ili licima budu menjali. Ti podaci biće ukrštani sa drugim bazama i kada se to uredi, ljudi koji su korisnici socijalne pomoći i drugih ovakvih prava će ta svoja prava realizovati znatno lakše, brže i sa neuporedivo manje administrativnih i proceduralnih zahteva – navodi se u odgovoru Ministarstva za rad.

Stručna javnost je kategorična u oceni da socijalne karte moraju biti urađene a da su dva osnovna razloga zbog kojih to nije učinjeno dosad želja vlastodržaca da izbegnu ozvaničenje broja siromašnih sugrađana i nesposobnost da se uradi jedan tako zahtevan i ozbiljan posao.
Ekonomski analitičar Branko Pavlović ističe da svi parametri jasno ukazuju na to da je u Srbiji neophodno sačiniti socijalne karte.

Argument da je to skupo je neprihvatljiv. Za sve što vam je potrebno nužno je izdvojiti novac, pa ako bi se gledalo samo kroz tu prizmu, sve je onda skupo. Suština je u tome da li bi se izrada socijalnih karata isplatila ili ne.“

Prema njegovim rečima, postoje dva osnovna razloga zbog kojih vlast još uvek nije formirala socijalne karte.

– Prvo, Vlada Srbije ne želi zvanično da prizna koliko siromašnih građana ima. Državni vrh smatra da bi to sa političke tačke gledišta bilo kontraproduktivno za njegove interese. Drugi razlog je taj što je vlast državnu upravu ispunila svojim partijskim kadrovima koji su u potpunosti nesposobni da osmisle tako zahtevan projekat kao što je izrada socijalnih karti. Zbog toga se stalno nalaze opravdanja zašto ih, navodno, nije korisno uraditi – ističe Pavlović.

Sa njegovim mišljenjem slaže se i Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga”.

Sasvim je jasno da vlast u Srbiji ne želi da prizna koliko ima siromašnih u Srbiji, jer bi to za nju predstavljalo veliki politički poraz.

Ističe da je Srbija zemlja sa najvećom stopom siromaštva u Evropi, sa najvećim brojem nezaposlenih i najnižim primanjima, te je Vlada Srbije dužna da u najkraćem roku izradi socijalne karte i da na taj način bar malo olakša egzistenciju građanima.

Izvor: Danas