Zašto Srbija ne uvodi vinjete?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Tokom samita šefova vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Budimpešti juče je potpisan komercijalni ugovor o projektovanju i izgradnji autoputa E-763, deonica Preljina-Požega, između Srbije, Puteva Srbije i kineske kompanije CCCC (China Communications Construction Company Ltd.).

Jedan od potpisnika ugovora bila je i ministarka Zorana Mihajlović, a natom događaju bila je upitana od strane N1 zašto Srbija ne uvodi vinjete za naplatu puteva, kao što to npr. čini Mađarska.

Ministarka je objasnila da se u Mađarskoj, kroz vinjete, putarina ne naplaćuje samo na autoputevima, nego i na svim regionalnim putevima.

“Zamislite da naplaćujemo Ibarsku magistralu, to ne bi bilo u redu. Koncentrišemo se na autoputeve. Još ne možemo da naplatimo ni dinar za regionalne puteve, zbog toga imamo zatvoren sistem naplate putarine. Ne bi bilo korektno prema građanima da naplaćujemo regionalne puteve”, poručila je ministarka Mihajlović.

Izvor: N1, BIZLife

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Roko

    Odgovor za vila ubiti ko govori o regionalnim putevima nigde se ne naplacuju regionalni vec samo autoputevi. To sto srbija nece da uvede vinjete je sto nece da odpusti radnike na naplatnim rampama . To sto se ceka na tim rampama to ne smeta politicarima jer oni idu sa rotacijama. Srbija ima viska para i moze da gradi naplatne rampe zasto bi stedila i ostvarivala vece prihode od vinjeta.