Zbog manjka KONDOMA usled pandemije “preti” im ENORMAN skok nataliteta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Restriktivne mere uvedene zbog pandemije koronavirusa, kao što su samoizolacija i deficit kondoma, na Filipinima bi mogle dovesti do ogromnog skoka novorođenih beba, piše The Guardian.

Očekuje se da će stopa nataliteta u ovoj državi porasti najviše u poslednje dve decenije. Zbog striktnog poštovanja mera zabrane, građani se u pojedinim delovima zemlje suočavaju s deficitom kontraceptivne zaštite.

Mnoge namirnice su, usled uvođenja restriktivnih mera, u deficitu, što je slučaj i sa kondomima, kontraceptivnim pilulama…

Zbog toga, prema istraživanju tamošnjih naučnika, neplanirane trudnoće bi mogle dovesti do enormnog skoka novorođenih beba, a za narednu godinu predviđa se rođenje preko 200.000 dece.

“Pre uvođenja samoizolacije, postojale su određene zalihe raznoraznih namirnica poput lekova koje su se vremenom istrošile. Slična situacija je s kondomima i drugim oblicima kontraceptivne zaštite”, istakli su predstavnici filipinskog nevladinog sektora.

Ova država s većinskim katoličkim stanovništvom suočila se s više od 35.000 obolelih i više od 1.200 preminulih osoba.

Takođe, prema predviđanjima Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija, kao jedna od mogućih posledica pandemije predviđa se i globalni porast nataliteta.

Indoneziju brine “bejbi bum” u vreme pandemije


Izvor: Klix

Foto: Pixabay