X
  • English
X

Vesti dana

Znamo za NAJDUŽI, a ovako izgleda NAJŠIRI most na svetu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi otvorio je viseći most preko Nila koji je proglašen najširim na svetu.

Građevina je jedna u nizu velikih projekata predvođenih vojskom i osmišljenih za unapređenje infrastrukture i stvaranje radnih mesta.

Most koji prelazi Nil severno od centralnog Kaira, ključna je karika na autoputu koji se proteže od Crvenog mora na istoku do severozapadne obale Egipta i namenjen je smanjenju zakrčenosti u glavnom gradu.

Kao najširi most, ima šest saobraćajnih traka u svakom smeru i širok je 67,3 metra. Regionalni direktor za Ginisovu knjigu svetskih rekorda prisustvovao je otvaranju i potvrdio da je to najširi viseći most na svetu.

Za njegovu konstrukciju korišćeno je oko milion kubnih metara betona i 1.400 kilometara čelične žice za 160 kablova, navedeno je u prezentaciji na zvaničnom otvaranju.

Most prelazi preko ostrva Varakua, koji broji oko 100 hiljada stanovnika, od kojih su neki protestvovali protiv planiranih rušenja na ostrvu i projekta razvoja ostrva u „modernu stambenu zajednicu“.


Povezane vesti

Otvoren najduži most na svetu (VIDEO)

Kineski predsednik Si Đinping otvorio je ogroman most koji povezuje Hongkong, Makao i kontinentalnu Kinu.  „Zvanično proglašavam otvorenim most Hongkong-Džuhaj-Makao“, izjavio je

Izvor: Index

Foto: Beta/AP