Zorana Mihajlović najavila izgradnju nova dva auto-puta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, izjavila je da ovog leta počinje izgradnja dva potpuno nova auto-puta u Srbiji duga oko 130 kilometara: Moravskog koridora od Preljine do Pojata i auto-puta Beograd-Sarajevo ka Republici Srpskoj.

„Ovo je početak novog investicionog ciklusa u infrastrukturi Srbije vrednog 5,2 milijarde evra, a osim auto-puteva ulagaćemo u železnicu, aerodrome i vodni saobraćaj“, naglasila je Mihajlovićeva za „Blic“.

Ona je istakla da se o gradnji Moravskog auto-puta dugog 110 kilometara pregovara sa jednom od najvećih svetskih građevinskih kompanija, američkim „Behtelom“, a da je investicija vredna 800 miliona evra.

Prema njenim rečima, Moravski koridor radiće se dve i po godine i to će pisati u ugovoru, s tim što će se prvo raditi ona deonica povezivanja sa Koridorom 10.

„Kada na leto počnu radovi, nakon osam do devet meseci imaćemo deo Moravskog koridora koji će nas povezati sa Koridorom 10“, naglašava Mihajlovićeva.

Drugi auto-put čija gradnja počinje ovog leta je Beograd-Sarajevo, reč je o deonici dugoj 17 km, sa novim mostom preko Save, ukupne vrednosti 220 miliona evra.  „Prvo ćemo graditi most koji je najzahtevniji i zato cela deonica toliko košta. Izvođač je turska kompanija „Tašjapi“, a u ugovoru stoji da će biti završena za dve i po godine“, objašnjava Mihajlovićeva.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay