Albanija najveći proizvođač kanabisa u Evropi - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Albanija najveći proizvođač kanabisa u Evropi

  Albanija je najveći proizvođač kanabisa na otvorenom u Evropi, a za uspešno poslovanje “proizvođači” moraju da plaćaju radnike, čuvare, ali i policiju.

  U Albaniji se kilogram ove ilegalne droge, koju opisuju kao “zeleno zlato”, prodaje za 100 do 200 evra. U Italiji će za istu količinu dobiti oko 1.500 evra. Većina kanabisa se krijumčari na sever, preko Crne Gore, na jug do Grčke, ili na zapad, preko Jadranskog mora, do Italije.

  Pojedini izvori procenjuju da nelegalna proizvodnja kanabisa u toj zemlji donosi čak pet milijardi evra godišnje, što je oko pola BDP Albanije.

  “Ja sam proizveo 350 kilograma”, kaže mladić koji zapošljava 15 radnika, a plaća i stražare koji čuvaju useve. “Plaćam policiju 20 odsto. Svako mora da plati. Ako ne platite, oni će vas odvesti u zatvor”, tvrdi i dodaje da je uzgoj kanabisa nužda.

  “Ovo je naše prokletstvo – nema posla, nema novca za ulaganje u nešto drugo. Znam da nije dobro to što radim, ali nema drugog načina”, pravda se proizvođač kanabisa.

  Dvadeset pet godina od pada komunizma, nezaposlenost je u Albaniji i dalje visoka, a korupcija rasprostranjena – što su idealni uslovi za dalji razvoj proizvodnje kanabisa i trgovine tom biljkom.

  Izvor: RTS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE