Ambiciozni planovi: MK Group širi poslovanje na Italiju? - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Ambiciozni planovi: MK Group širi poslovanje na Italiju?

  Srpski preduzetnik, vlasnik luksuznih hotela Kempinski u Savudriji i Portorožu, razmišlja o vodenoj površini u Trstu između Dokova II i III, hangarima 6 i 9, kao i terminalu Adria u Trstu, prenosi italijanski časopis Il Piccolo.

  Po pisanju italijanskog časopisa, Miodrag Kostić je jedan od najbogatijih ljudi u bivšoj Jugoslaviji i najveći preduzetnik u Srbiji. Njegova imperijia s oznakom MK Group i sedištem u Beogradu, proteže se od prehrambene industrije, gde je sve počelo sa šećerom, a nastavilo se pridruživanjem Carnex-a, pa sve do turističko-ugostiteljskog sektora, gde je vlasnik brojnih luksuznih objekata na jadranskoj obali, od Slovenije do Crne Gore. Vredi izdvojiti luksuzne objekte u kojima se nalaze hoteli Kempinski u Savudriji i Portorožu. Pored svega navedenog, Kostić je odlučio da proširi svoje poslovno carstvo u smeštajnom sektoru na severnu obalu Jadranskog mora i uložiti 110 miliona evra, težeći jačanju elitnog turizma s hotelom Kempinski i golf terenima u Savudriji.

  Međutim, spreman je da u značajnoj meri poveća investiciju ako uspe da u Starom pristaništu u Trstu dobije sledeća dobra: hangare 6 i 9, vodenu površinu ispod ova dva skladišta razgraničenu Dokovima II i III, ceo Dok II (koji je trenutno ustupljen na korištćenje vatrogasnoj službi), kao i ceo Adria terminal. Uz to, iako se to ne vidi iz izjave o zainteresiranosti budući da spada u nadležnost organa vlasti, zahteva se i spoljna susedna brana. Dva su cilja: zaštitno prestrukturiranje namenjeno rezidencijalnoj upotrebi, kao i realizacija marine “opremljene da primi plovila za zabavu, od onih srednje veličine do velikih jahti”. Adria terminal bi u tom slučaju postao uslužni prostor (parking, itd.) na raspolaganju okolnog područja.

  Kostić je mislio da ozvaniči svoje planove putem izjave o zainteresovanosti, unete u zapisnik Opštine grada Trsta još 2. jula 2018. godine: njegova “kandidatura” nikada nije bila izneta u javnost, ali, sada, budući da je konačno u toku osnivanje javnog konzorcijuma koje ima zaduženje da stavi na prodaju oko četrdeset skladišta, namera preduzetnika poreklom iz Vojvodine izlazi na videlo.

  Kostić je već imao prilike da se susretne s gradonačelnikom Dipjacom, kojem je preporučio da ne insistira na preobražaju Adrija Terminala u pristanište kruzera, nakon što 15. februara 2022. godine istekne aktuelni ugovor o koncesiji GMT-u (Genoa Metal terminal). Razlog  je jednostavan: ako se ostvari zacrtani cilj o marini između Dokova II i III, pogled na hiljade turista koji su izmileli sa kruzera na samo nekoliko desetina metara udaljenosti, opremljenih rančevima i flašicama s vodom, ne bi svakako bio u skladu sa slikom elegentanog pristaništa za delux plovila.

  U izjavi zainteresovanosti MK ne iznosi finansijska predviđanja. U ovoj fazi nema smisla navoditi cifre, s obzirom da će konzorcijum, za vreme tendera, odrediti osnovnu cenu dobara koje treba dodeliti u Starom pristaništu, a koji se kreću od kulturno-izlagačke delatnosti do citadele Greensisam. Baš one koja se dopada Kostiću.

  Primetni su ambiciozni planovi Kostića za elitni turizam u Italiji, a i on sam je više puta istakao opredeljenost ka privlačenju najbogatijih gostiju regiona.

  Očigledno je da je Kostić, koji uspešno posluje u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori, i te kako poželjan investitor u Italiji. Pored investicija u regionu, kompanija je prošle godine najavila i nove investicije u hotel Grand na Kopaoniku, kako bi dodatno podigla standard usluga.

  Izvor: BIZLife

  Foto: MK Group

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE