AmCham: Potreban drugi talas pomoći privredi, 60% kompanija ima teškoće

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  AmCham: Potreban drugi talas pomoći privredi, 60% kompanija ima teškoće

  Istraživanje Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) o uticaju pandemije korona virusa na poslovanje pokazalo je da iako 60 odsto anketiranih kompanija ima teškoće u poslovanju, zaposlenost planiraju da zadrže na postojećem nivou, saopštio je danas AmCham.

  Kompanije članice AmCham-a očekuju pad profitabilnosti za 25 odsto, investicija za 30 odsto, ali većina (63 odsto) ne očekuje probleme sa likvidnošću.

  Najveći uzrok pada poslovne aktivnosti, 68 odsto ispitanika nalazi u smanjivanju tražnje za proizvodima i uslugama, što je posebno vidljivo u sektoru turizma i ugostiteljstva, saobraćaja i nekretnina.

  Pored većine kompanija, koje nameravaju da ostanu na istom broju zaposlenih do kraja godine (71 odsto), relativno je sličan broj onih koji planiraju novo zapošljavanje (14 odsto) i onih koji očekuju otpuštanje (15 odsto).

  Ozbiljnost posledica po privredu najbolje ilustruje, kako je navedeno, poređenje sa rezultatima istraživanja Sedmo prolazno vreme iz 2019. godine, kada je 78 odsto kompanija planiralo rast poslovanja, a 61 odsto novo zapošljavanje.

  Kada je reč o prognozama oporavka, više od polovine kompanija (55 odsto) smatra da će oporavak ekonomije biti postepen i imati oblik slova “U”, dok zbog očekivanja drugog talasa zdravstvene krize, 22 odsto ispitanika prognozira oporavak u obliku slova “W”.

  Ukoliko se pandemija korona virusa zaustavi odmah, 67 odsto procenjuje da je potrebno najviše šest meseci za povratak na uobičajen nivo poslovanja.

  Predsednik Američke privredne komore Zoran Petrović, zahvalio je Vladi Srbije na razumevanju za potrebe privrede i otvorenosti za sugestije i rekao da je ovakvo istraživanje jedan od najboljih načina da se pomogne u formulisanju i praćenju efekata mera za brži oporavak privrede, navedeno je u saopštenju.

  Istakao je i da je, iako privreda beleži značajne padove prihoda, primetan veći optimizam u očekivanjima u poredjenju sa rezultatima istraživanja koje je sprovedeno početkom marta.

  Kako je navedeno, tada je 42 odsto članica očekivalo dodatne negativne efekte, dok je u novoj anketi taj procenat pao na 25 odsto.

  “Zahvaljujemo se Vladi što je u donete mere direktno uključila predloge koji su došli iz privrede i AmCham-a. Država je privredi dala prvu injekciju pomoći, ali do vraćanja na pretkrizni nivo, naročito posebno pogodjenih industrija poput hotelijerstva i saobraćaja, potrebno je razmatrati i odredjene sektorske pakete”, rekao je Petrović.

  On je dodao da u narednom periodu snažan fokus mora da ostane na smanjivanju svih, pogotovo administrativnih troškova poslovanja, kao i na povećanju stepena digitalizacije svih servisa i procesa države.

  “Takav pristup predstavlja ključ bržeg oporavka privrede i dobru osnovu za razvoj i unapredjenje servisa i proizvoda u privatnom sektoru”, rekao je Petrović.

  Polovina AmCham članica ne koristi i ne planira da koristi mere državne pomoći, dok mere uglavnom koriste mala i srednja preduzeća.

  Najbolje rangirane mere Vlade među kompanijama su odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade (41 odsto), direktna pomoć za mala i srednja preduzeća (40 odsto) i odlaganje plaćanja poreza na dobit pravnih lica (23 odsto).

  Neophodan je drugi krug mera za posebno pogođene sektore – ugostiteljstvo, saobraćaj i nekretnine.

  Američka privredna komora ukazuje da je potreban drugi talas mera namenjen posebno pogođenim sektorima – turizmu (posebno hotelskoj industriji) i saobraćaju, uz razmatranje mera za pomoć gradjevinskoj industriji i sektoru prometa nepokretnosti.

  Gubici posebno pogodjenih sektora, npr. hotelijerstva u ovoj godini u odnosu na prošlu godinu su više od 90 odsto, a oporavak na pretkrizni nivo se ne očekuje pre 2023. godine.

  Istraživanje, sprovedeno po drugi put nakon početka pandemije, ima za cilj da predstavi aktuelni i očekivani ekonomski uticaj krize na poslovanje kompanija, kao i mere koje treba preduzeti kako bi se minimizirali negativni efekti na zdravlje gradjana i domaću ekonomiju.

  Istraživanje je zasnovano na ispitivanju percepcije kompanija članica AmCham-a i sprovedeno je u periodu od 4. do 13. maja.

  Kvantitativno istraživanje obuhvatilo je 101 kompaniju članicu AmCham iz 15 sektora, dok je kvalitativno istraživanje sprovedeno sa 40 kompanija koje su komentarisale rezultate kvantitativnog istraživanja, navele ključne izazove i dale predloge za njihovo prevazilaženje.

  Skoro svi intervjuisani u okviru kvalitativnog uzorka bili su generalni direktori kompanija.

  Prvo istraživanje na temu uticaja pandemije korona virusa na poslovanje sprovedeno je od 13. do 17. marta ove godine na istoj populaciji.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/amcham-mere-za-smanjenje-negativnih-efekata-koronavirusa-na-privredu/

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE