Američke FUDBALERKE tuže fudbalski savez, traže 66 miliona USD - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Američke FUDBALERKE tuže fudbalski savez, traže 66 miliona USD

  Američke fudbalerke, članice reprezentacije svoje zemlje, traže više od 66 miliona dolara odštete po tužbi za diskriminaciju polova protiv nacionalnog saveza SAD.

  Zahtev za obeštećenje je sa spiskom drugih uručen Okružnom sudu u Los Anđelesu za suđenje koje bi trebalo da počne 5. maja. Među podnetim dokumentima su odvojeni kolektivni ugovori američkih muških i ženskih fudbalskih timova, koji do sada nisu bili objavljeni.

  Igračice ženskog nacionalnog tima tužile su Fudbalski savez SAD marta prošle godine, tvrdeći da je institucionalizovana rodna diskriminacija koja obuhvata nepravednu razliku u nadoknadi muških i ženskih timova.

  Kolektivni sporazumi su pokazali nesklad i u bonusima, i istakli različite strukture plata članova muškog i članica ženskog tima.

  “Igračice ženskog nacionalnog tima se plaćaju drugačije, jer su posebno tražile i pregovarale o potpuno drugačijem ugovoru od muške reprezentacije, uprkos tome što im je to bilo ponuđeno”, objavio je Fudbalski savez SAD.

  “One su se opredelile za ugovor koji pruža značajne dodatne pogodnosti koje muški nacionalni tim nema, uključujući garantovane godišnje plate, zdravstveno i stomatološko osiguranje, plaćenu pomoć za negu dece, plaćeno odsustvo tokom trudnoće i roditeljsko odsustvo, otpremnine, nastavak primanja zarade tokom perioda povrede, pristup penzionom planu, višestruke bonuse i mnogo drugog”, tvrde iz Saveza.

  Predstavnica tužilja Moli Levinson osporila je te tvrdnje Saveza. “U poslednjim pregovorima Savez je više puta rekao da jednaka plata nije opcija, bez obzira na strukturu plata”, rekla je ona.

  “Savez je predložio strukturu ‘plaćanje po igri’ sa ukupno manjim platama. U svakom slučaju, bio meč prijateljski ili takmičarski, ženskim igračicama je ponuđena manja plata nego muškarcima. To je sama definicija rodne diskriminacije, i naravno igračice su je odbacile”, rekla je Levinson.

  Tužba je privukla pažnju širom sveta. Kada su SAD prošlog leta pobedile u finalu Svetskog prvenstva u Francuskoj, navijači su u publici uzvikivali “Jednake plate! Jednake plate!”.

  Ovog meseca je Udruženje igrača muške reprezentacije SAD pozvalo fudbalski savez da znatno poveća plate ženskog tima, istovremeno optužujući to upravljačko telo da daje nepoštene ponude u pregovorima koji se upravo vode o ugovoru s muškim timom.

  Takođe, među dokumentima koji su podneti sudu je izjava Megan Rapino, fudbalerke godine u izboru FIFA, koja je rekla da je Rasel Savijer, advokat fudbalskog saveza, tokom pregovora 2016. godine izjavio da je “stvarnost na tržištu da žene ne zaslužuju da budu plaćene podjednako kao muškarci”.

  Američki igrač koji je samo bio na popisu za svih 16 kvalifikacionih utakmica tokom neuspelog napora SAD da se plasiraju na Svetsko prvenstvo 2018, zaradio je 179.375 dolara od Fudbalskog saveza.

  S druge strane, igračica koja je prošle godine bila na spisku za pet kvalifikacionih utakmica za Svetski kup dobila 52.500 dolara za to i još 147.500 dolara za učešće na Svetskom kupu, uključujući i 37.500 dolara bonusa i 110.000 dolara za osvajanje titule u Francuskoj.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE