Američki investitori POZITIVNO ocenjuju Srbiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Američki investitori POZITIVNO ocenjuju Srbiju

  Investiciona klima u Srbiji poslednjih godina se poboljšala zahvaljujući makroekonomskim reformama, većoj finansijskoj stabilnosti, poboljšanoj fiskalnoj disciplini i procesu pristupanja Evropskoj uniji, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

  Ukoliko Vlada Srbije sprovede obećane reforme tokom procesa pristupanja EU, poslovne mogućnosti bi mogle da nastave da rastu i u narednim godinama, smatra Stejt department u detaljnoj analizi.

  U najnovijem izveštaju Stejt departmenta o investicionoj klimi, dodaje se da je Vlada Srbije označila ekonomski rast i otvaranje radnih mesta kao glavne ekonomske prioritete i posvetila se rešavanju velikog broja pitanja u vezi sa sporom tranzicijom zemlje ka tržišno orjentisanom kapitalizmu.

  Važan prioritet za Vladu i dalje je privlačenje stranih investicija, kaže se u izveštaju.

  Ističe se da američki investitori pozitivno ocenjuju Srbiju, posebno strateški položaj zemlje, dobro obrazovanu i isplativu radnu snagu, odlično poznavanje engleskog jezika, investicione podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini sa ključnim tržištima, pre svega sa Evropskom unijom.

  Značajan rizik za investicionu klimu predstavlja nerešeno pitanje državnih preduzeća koja su veliki gubitaši, siva ekonomija, korupcija i neefikasan pravosudni sistem, navodi se u izveštaju i dodaje da zabrinjava i politički uticaj na odluke zvanično nezavisnih regulatornih tela.

  Digitalizacija pojedinih funkcija, kao što su izdavanje građevinskih dozvola, poreska administracija i e-potpis još nije donela dramatično ubrzanje procesa obrade, kaže se u izveštaju.

  Naglašava se i da vlada smanjuje veliki broj zaposlenih u javnom sektoru, uglavnom kroz zabranu zapošljavanja koja je nastavljena u 2018. godini.

  U izveštaju se ocenjuje da su sektori koji bi mogli da imaju najviše koristi poljoprivreda i agroprerada, upravljanje čvrstim otpadom, zaštita životne sredine, informacione i komunikacione tehnologije, obnovljivi izvori energije, zdravstvena zaštita, rudarstvo i industrija.

  Stejt department konstatuje da žene u Srbiji generalno imaju podjednak tretman u poslovanju, kao i da Vlada nudi različite programe za podršku ženskom preduzetništvu.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE