Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Amerikanci godišnje bace 36 milijardi tona hrane

    Amerikanci godišnje bace oko 36 milijardi tona hrane, pokazuje istraživanje objavljeno na naučnom dnevniku PLOS ONE. Ono što je istraživače sa Univerziteta Ohio State najviše začudilo jeste činjenica da ih polovina uopšte nije svesna koliki je problem bacanje hrane.

    Većina učesnika istraživanja smatra da je bacanje namirnica koje smatraju kvarljivim nekoliko dana nakon isteka roka trajanja korisno jer smanjuje rizik od zaraza. Pokazalo se da 68 posto ispitanih veruje da baš to čini razliku između očuvanja zdravlja i bolesti. Većina ispitanih, njih 77 posto, priznaje da oseća krivicu zbog bacanja hrane, ali uopšte ne pokazuje svest o tome da prilikom kupovine znaju da preteraju. Nešto manje od polovine uopšte nije pojmilo da je bacanje hrane zapravo bacanje novca, a većina ih smatra kako je neizbežno da bace nešto hrane ako žele jesti ukusno i zdravo.

    Veliku zabunu u Americi izaziva način označavanja roka trajanja namirnica. Dve su kategorije, „prodavati do (određenog datuma)“ i „najbolje upotrebiti pre (određenog datuma)„. Druga kategorija označava period u kojem će hrana verovatno imati najbolji ukus, a mnogi potrošači takvu hranu naprosto bacaju verujući da je opasna za zdravlje.

    Dodatnu zabunu unose i lokalna pravila različitih saveznih država, pa je uz sve to teško verovati da će Amerika ostvariti cilj koji je zacrtala vlada – smanjenje otpada nastalog od hrane za 50 posto do 2030. godine.

    Izvor: Index

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE