Anketa o SREĆI u EU: Naši susedi na dnu - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Anketa o SREĆI u EU: Naši susedi na dnu

  Evrostat je objavio listu najsrećnijih i najnesrećnijih naroda u Evropskoj uniji. “Sve u svemu, koliko ste zadovoljni svojim životom ovih dana?” glasilo je pitanje evropske statistička agencija.

  Najsrećnije zemlje u EU su Holandija, Austrija i Finska u kojima se u protekih mesec dana čak tri četvrtine stanovništa izjasnilo srećnim, a slede Luksemburg, Španija i Danska.

  Vodeći na listi najnesrećnijih naroda su Litvanija, Grčka, Rumunija i Hrvatska.

  “Sve u svemu, koliko ste zadovoljni svojim životom ovih dana?” pitanje je koje je Evrostat, takođe, postavio ljudima širom Evropske unije.

  Zadovoljstvo životom predstavlja kako ispitanik ocenjuje svoj život kao celinu. Na skali od 0 (“uopšte nisu zadovoljni”) do 10 (“potpuno zadovoljni”), prosečno zadovoljstvo životom stanovnika EU starijih od 16 godina bilo je 7,3 u 2018. godini, što je povećanje u odnosu na 7,0 u 2013. godini.

  Od 2013. godine, srednji nivo zadovoljstva finansijskom situacijom njihovog domaćinstva u EU takođe se povećao, sa 6,0 u 2013. na 6,5 u 2018. godini, dok je srednje zadovoljstvo ličnim odnosima ostalo gotovo stabilno – 7,8 u 2013. i 7,9 u 2018. godini.

  Najveće životno zadovoljstvo je u Finskoj i Austriji, a najmanje u Bugarskoj.

  U 2018. godini prosečno zadovoljstvo životom, mereno na skali od 0 do 10, značajno je variralo između država članica EU.

  Sa ukupnim prosekom od 8,1, stanovnici Finske bili su najzadovoljniji svojim životom u EU, a pažljivo su sledili oni u Austriji (8,0), Danskoj, Poljskoj i Švedskoj (svih 7,8). Na suprotnom kraju skale, slede stanovnici Bugarske (5.4), koji su najmanje zadovoljni.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE