Antić: Projekat "Jadar" po svetskim standardima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Antić: Projekat “Jadar” po svetskim standardima

  Projekat “Jadar” kojim je predviđena eskploatacije litijuma i borata kod Loznice, biće po najvišim svetskim standardima zaštite životne sredine, obećao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

  On je na sastanku Radne grupe za sprovođenje projekta “Jadar” kod Loznice rekao da će primena najsavremenije tehnologije, posebno u eksploataciji i preradi mineralnih sirovina, doneti višestruke koristi za lokalnu zajednicu i državu.

  Projekat “Jadar” razvija kompanija Rio Tinto koja je u njega uložila više od 90 miliona dolara.

  Radna grupa koja procenjuje uticaj tog projekta na kvalitet života lokalne zajednice i na razvoj privrede u Srbiji, razmatrala je izdavanje dozvola za eksploataciju i stanje infrastrukture neophodne da bi počela eksploatacija nalazišta.

  Na sastanku su bili predstavnici Vlade, Grada Loznice i kompanije Rio Sava Exploration, iz sastava grupacije Rio Tinto.

  Kompanija Rio Tinto je u fazi izrade Studije prethodne opravdanosti projekta, a ukoliko analize pokažu opravdanost, početak proizvodnje očekuje se 2023. godine.

  Vlada Srbije i britansko-australijske kompanija Rio Tinto potpisale su krajem jula prošle godine Memorandum o razumevanju o Projektu “”Jadar””.

  Jadar se smatra jednim od najvećih nalazišta litijuma na svetu jer ima visoku koncentracije litijuma i bora, a geološkog ležište je procenjeno na 200 miliona tona.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE