Apel lekarke iz Novog Pazara: Mnogo obolelih, pacijenti po hodnicima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Apel lekarke iz Novog Pazara: Mnogo obolelih, pacijenti po hodnicima

  Lekarka Jasmina Biševac zatražila je pomoć za novopazarsku bolnicu zbog veoma velikog broja pacijenata koji se leče od koronavirusa.

  Biševac je na društvenoj mreži Twitter napisala da u tom gradu ima mnogo obolelih, da je bolnica prepuna i da se terapija bolesnicima daje i po hodnicima.

  Apelovala je za pomoć:

  Novi Pazar je jedan od nekoliko gradova označenih da su nova žarišta koronavirusa u Srbiji u kojem je pre tri dana proglašeno vanredno stanje.

  U taj grad je kao pomoć upućena i ekipa zdravstvenih radnika iz Kragujevca.

  Tokom jučerašnjeg dana bilo je i poziva za hitnu pomoć u vidu zaštitne opreme i sanitetskog materijala.

  Brigu da je situacija u Novom Pazaru veoma ozbiljna podgrejala je i informacija koju su mediji preneli danas da je Gradski štab za vanredne situacije doneo naredbu o hitnoj nabavci za potrebe zdravstvenog sistema u ovom gradu, zbog širenja koronavirusa.

  Među sedam stavki, našle su se i dve koje su zabrinule javnost u Novom Pazaru. Nabavka 20 limenih sanduka, i džakova za posmrtne ostatke, i to 200 komada crnih i belih, samo je još više iskreirala nedovoljno objašnjenu situaciju u bolnici u Novom Pazaru i broju zaraženih i umrlih iz ovog dela Srbije.

  Iz štaba ističu da je nabavka izvršena u skladu sa pravilima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” u vazi sa sahranjivanjem umrlih lica inficiranih virusom kovid-19.

  “U pitanju je jasno definisana i redovna procedura u slučaju bilo kakve epidemije, i u skladu je sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Gradski štab za vanredne situacije ovu nabavku je izvršio u cilju predostrožnosti i imajući u vidu povećan broj zaraženih, kako bi se zaštitilo stanovništvo, a u skladu sa zakonom koji obavezuje da potencijalni preminuli ni na koji način nisu izvor zaraze”, ističe se u saopštenju Štaba objavljenom na sajtu grada.

  Potpredsednik vlade Rasim Ljajić koji je u Novom Pazaru za N1 kaže da je situacija u tom gradu ozbiljna, ali i da se pojedine informacije preuveličavaju što dodatno može da pogorša situaciju.

  Kaže da je Novi Pazar danas dobio pomoć od Kliničkog centra iz Kragujevca, a napravljen je i novi protokol za zbrinjavanje bolesnih.

  “Ono što se dogodilo u Novom Pazaru, dogodilo se iz najmanje dva razloga. Prvi je što u kratkom vremenskom periodu bolnica je bila zatrpana pacijentima koji su pokušali kući da se leče, i nažalost, posle sedmog ili osmog dana sa upalama pluća, pacijenti su u velikom broju došli u bolnicu, a bolnica nije imala dovoljno kapaciteta, što zbog deficita kadrova, što pozitivno obolelih od kovida-19, i u takvoj situaciji imali smo tu krizu koja je trajala i još uvek traje, i od danas verujem da će ona ući u neki normalni tok rešavanja, ukoliko se poštuju preporuke koje su date, i ovaj sistem u praksi u potpunosti zaživi, ja se nadam da za nekih 10 dana možemo da uđemo u mirni period”, kaže Ljajić.

  Tvrdi i da bolnica u Novom Pazaru nema problem sa nedostatkom opreme, već nedostatkom kadrova.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE