APR: Privreda u plusu, zaposlenost u porastu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  APR: Privreda u plusu, zaposlenost u porastu

  Privreda Srbije je u 2015. godini poslovala sa dobitkom, zaključeno je na konferenciji organizovanoj u Agenciji za privredne registre, gde je objavljeno istraživanje na osnovu finansijskih izveštaja preduzeća u Srbiji.

  Istraživanje urađeno na osnovu izveštaja 92.842 privredna društva, pokazuje da su ekonomska kretanja u prethodnoj godini pokazatelj popravljanja poslovnog ambijenta.

  Zabeleženo je povećanje privredne aktivnosti za 0,7 odsto, a najveći rast zabeležila je industrijska proizvodnja, oko 8,2 odsto.

  Domaća privreda, prema istraživanjima, prekinula je seriju neprofitabilnog poslovanja, a to pokazuje podatak da je više od polovine preduzeća, koja su dostavila finansijske izveštaje, poslovalo sa neto dobitkom.

  “U 2015. godini povećan je broj zaposlenih za 21.360, što je značilo zaustavljanje šestogodišnjeg trenda smanjenja broja zaposlenih na nivou privrednih društava. Problemi visoke zaduženosti, nelikvidnosti i kumuliranih gubitaka, nisu prevaziđeni u 2015. godini, ali su u toj godini načinjeni značajni pomaci koji ukazuju na njihova pozitivna kretanja”, kaže Ružica Stamenkivić iz Registra finansijskih izveštaja.

  Govoreći o kumuliranim gubicima, Stamenković je navela da oni opterećuju veliki broj privrednih društava, s tim da gubici iznad visine kapitala opreterećuju jednu četvrtinu privrednih društava.

  Izvor: N1

  What's your reaction?

  Komentari

  • jasna

   Fantazija...Bajka...Obećana zemlja...zašto mi uopšte kukamo da nam je teško, kada državne institucije kažu da u svemu napredujemo.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE