Arapi ULAŽU u Luku Novi Sad 35 miliona evra - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Arapi ULAŽU u Luku Novi Sad 35 miliona evra

  Tri meseca nakon što je kompanija DP World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata preuzela Luku Novi Sad, novinarima je predstavljen plan poslovanja i investicija, koje će, kako su najavili, prevazići 35 miliona evra.

  Luku su obišli ministarka građevine i saobraćaja, gradonačelnik Novog Sada i ambasador UAE u Srbiji, koji su poručili da su, nakon više od godinu dana intenzivnih pregovora, zadovoljni što je u Srbiju došao jedan od najboljih svetskih lučkih operatera.

  Tehnika stara više od pola veka biće popravljena ili zamenjena, nova skladišta izgrađena, a lučki prostor adaptiran tako da može da radi 24 sata, 365 dana u godini.

  Investicije planirane u dve faze do 2025. predstavili su novi vlasnici Luke Novi Sad – poslednje državne luke koja je privatizovana. Iz arapske kompanije poručuju – uložiće više od 35 miliona evra, jer su njihovi planovi za poslovanje u Srbiji dugoročni.

  “Ali ovde ima jedna veoma važna investicija koju nismo uveli u prezentaciju, ali mislim da je važnija, to je investicija u ljude. Danas imamo 150 ljudi, ali to je tek početak”, rekao je Rado Antolović, predstavnik Skupštine akcionara DP World.

  Povećanje pretovara robe, ali i uvođenje drugih usluga u luci, povećaće, navodi, i broj radnih mesta, ali ne precizira za koliko, niti u kom periodu. Od novog vlasnika, koji je luku kupio za skoro osam miliona evra, posle više neuspelih javnih poziva, u gradu mnogo očekuju.

  “Bad management”

  Na pitanje šta su u novosadskoj zatekli kada su došli pre tri meseca, budući da je, prema pisanju medija, odlazeći direktor Aleksandar Milovančev sebi i zaposlenima isplatio 97 miliona dinara, u novom menadžmentu nisu želeli da preciziraju.

  “To što se desilo ovde bilo je stvarno lično, “bad management” ja zovem, a ne sa strane države. I mi radimo da bi to počistili, da se to sve sredi. Hvala”, rekao je Antolović.

  Deo stručne i političke javnosti, pa i deo vladajuće koalicije u Novom Sadu, bio je protiv prodaje poslednje luke u državnom vlasništvu. Njihov argument bio je da je to kompanija koja pozitivno posluje, te da bi uz određena ulaganja, ona mogla povećati kapacitete i novac, umesto privatniku, donositi državi.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE