Arhitekte prvi put o TRGU: Pod stresom smo, ali stojimo iza projekta - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Arhitekte prvi put o TRGU: Pod stresom smo, ali stojimo iza projekta

  Arhitekte Zorica Savičić i Zoran Dmitrović, koji su “nacrtali” novi Trg republike trg, kažu da su u situaciji da “ne mogu da budu ni srećni sa radom koji su smislili, iscrtali i uradili, zbog reakcija javnosti”.

  “Srećni smo što je to sve urađeno i izvedeno, ali smo i pod jakim stresom usled burnog reagovanja javnosti. Ali, ako ćemo profesionalno o Trgu – to je to i nije mnogo odstupilo od onoga što je predviđeno konkursnim rešenjem. Trgovi jednostavno tako izgledaju i to je naš autorski stav”, kažu arhitekte Zorica Staničić i Zoran Dmitrović.

  Objašnjavaju da je njihov rad pobedio na međunarodnom javnom konkursu, prema odluci međunarodnog žirija. Konkurs je bio objavljen, javan, išlo se na javnu raspravu, tako da izvedeno rešenje Trga republike nije iznenađenje šta će tu da se radi:

  “Nije postojala nikakva kritika u tom trenutku. Što se tiče koncepta, mi i dalje kao autori stojimo iza toga jer smatramo da je to trg kakav je maltene tipičan, klasičan trg. Od samog početka je imao u svom konceptu prazninu koja se komentariše. Taj trg je neutralan, otvoren prostor, što bi trg, mislimo, i trebalo da bude. Mislimo da sadašnja javna polemika nije izazvana samo oko rešenja, već nekim drugim stvarima.”

  Ipak, i oni priznaju da bi neke stvari uradili drugačije da su bili uključeni u izvođački projekat.

  “Načelno i sa stanovišta koncepta, izvedeno rešenje je sprovedeno. Mi nismo bili deo izvođačkog projekta, što je takođe jedna od velikih tema o kojima bi trebalo razgovarati. Izvođački projekat je radio CIP i apsurdno je prema našem zakonu i izvan bilo koje evropske prakse da autori ne nastavljaju da rade na svom projektu”.

  “Sa našeg stanovišta je to u stvari glavna tema rekonstrukcije Trga republike koja se otvorila, pitanje javnih nabavki, položaj autora jer smo mi u fazi izrade izvođačkog projekta postali konsultanti. Nismo imali prilike da uradimo izvođački projekat, jer bismo dosta stvari uradili na drugačiji način. Prosto, to nije bilo u našim rukama. Cena izvođačkog projekta je ispod jedan odsto od cele investicije, što je nedovoljno (minimum je pet do osam odsto) jer za taj novac ne možete da uradite kvalitetan projekat. Kod nas se projekat radi kratko, a recimo u Japanu se radi dve godine, a radovi traju tri meseca. Kod nas je obrnuto.”

   

  Izvor: Nedeljnik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE